Dostupni linkovi

Policija ubila četiri osobe zbog ubistva predsjednika Haitija, traže nalogodavce


Jovenel Moise ubijen je u napadu na njegov dom u haićanskoj prijestolnici 7. jula (fotoarhiv)
Jovenel Moise ubijen je u napadu na njegov dom u haićanskoj prijestolnici 7. jula (fotoarhiv)

Policija na Haitiju ubila je ili uhapsila naoružane osobe za koje se sumnja da su ubili predsjednika te države Jovenela Moïsea, ali kažu da još traže nalogodavce.

Četiri osobe koje se sumnjiče za atentat na predsjednika Haitija Jovenela Moisea ubijene su u pucnjavi s snagama sigurnosti, navela je policija.

Šest drugih je privedeno u glavnom gradu države Port-au-Princeu.

"Oni će biti ubijeni ili zarobljeni", rekao je šef policije Leon Charles.

Dva muškaraca za koje se vjeruje da su Haićanski Amerikanci, od kojih je jedan navodno bivši tjelohranitelj u kanadskoj ambasadi u Port au Princeu, uhapšeni su u vezi s atentatom na predsjednika, rekao je haićanski zvaničnik za AP.

Mathias Pierre, ministar izbornog procesa na Haitiju, rekao je da je James Solages među šest osoba koje su uhapšene.

Pierre nije dao dodatne detalje o porijeklu Solagesa, kao ni ime drugog Haićanskog Amerikanca. Američki Stejt department rekao je da je upoznat s izvještajima da su Amerikanci u pritvoru, ali da ne mogu potvrditi ili komentarisati.

Solages je sebe opisao kao "certificiranog diplomatskog agenta" i zagovornika prava djece na web stranici dobrotvorne organizacije koju je 2019. osnovao na jugu Floride za pomoć stanovnicima.

Moise (53) je ubijen, a njegova supruga Martine Moise je ranjena kada su napadači 7. jula upali u njihov dom. Nepoznate osobe ušle su u privatnu rezidenciju u Port-au-Princeu u jedan sat iza ponoći po lokalnom vremenu.

Prva dama je prebačena na Floridu radi liječenja i nalazi se u stabilnom, ali kritičnom stanju.

Vršilac dužnosti premijera Claude Joseph rekao je za BBC da je Moïse možda ubijen jer se borio protiv "oligarha" na Haitiju.

Dodao je da su "strani plaćenici" izveli napad. Rani izvještaji kažu da su napadači govorili engleski i španski - službeni jezici Haitija su francuski i kreolski.

"Tri policajca koja su bila uzeta za taoce se oporavljaju", rekao je Charles u televizijskoj izjavi 7. jula.

"Blokirali smo [osumnjičene] na putu kada su napustili mjesto zločina," dodao je. "Od tada se borimo s njima."

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je ubistvo haićanskog predsjednika Moisea i pozvalo sve strane da "ostanu mirne, pokažu uzdržanost i izbjegnu bilo kakvo djelo koje bi doprinijelo dodatnoj nestabilnosti".

Petnaest članica Vijeća u saopćenju navode da upućuju poziv "svim političkim sudionicima u Haitiju da se uzdrže od bilo kakvih akata nasilja i poticanja na nasilje".

Također je pozvalo da počinitelji ubistva budu izvedeni pred lice pravde.

Izvor: Reuters, BBC
XS
SM
MD
LG