Dostupni linkovi

Hahn u Skoplju, Makedonija pred vanrednim izborima


Johannes Hahn, Nikola Gruevski i Zoran Zaev u Skoplju

Prevremeni parlamentarni izbori koji bi se održali u aprilu iduće godine, jedina su poznata stvar iz dogovora koji je, kako je saopštio evrokomesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han, postignut u toku susreta lidera u utorak u rezidenciji Evropske unije u Skoplju.

“Bilo je dogovoreno da se do kraja aprila iduće godine održe prevremeni izbori, ali je važno da se zemlja pripremi, odnosno da se pročisti birački spisak, da se promeni izborni zakonik, da se poštuju prava manjina i, sledeće, veoma važno je da se prihvate preporuke koje su date od Evropske komisije u smeru nezavisnosti sudstva.”

Han je dodao da se mora raditi u duhu saradnje i neophodnih političkih kompromisa da bi se postigao neophodan balans između različitih grupa u društvu. On ipak nije precizirao šta je drugo dogovoreno u paketu i kakva bi bila prelazna vlada koja bi sprovela te izbore.

“Saglasili smo se da primenimo metodologiju koja se uobičajeno koristi u pregovorima u poglavljima 23 i 24. Još uvek nismo počeli pregovore, ali se radi o vladavini prava, slobodi medija itd. Sve ovo će biti primenjeno i pomoći ćemo da modernizujemo zemlju i da joj damo evropsku perspektivu.”

Izvori iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza kažu da se na susretu, koji je trajao više od osam sati, razgovaralo i o prelaznoj vladi, ali da nije precizirano u kakvoj formi bi ona bila. Oni dodaju da ukoliko 10. juna u Briselu, na sastanku na kome i prema Hanu treba očekivati konačni dogovor, ne bude dogovorena i prelazna vlada, onda neće važiti ništa do sada dogovorenog. Partijski lideri nakon susreta nisu dali nikakve izjave, jer je to tako bilo dogovoreno.

Na sastanak sa Hanom prvi je još od pre devet časova došao lider VMRO DPMNE i premijer Nikola Gruevski, a sat nakon toga i predsednik opozicionog SDSM-a Zoran Zaev. Popodne su se pridružili i predsednici partija Albanaca - Demokratske unije za integracije i Demokratske partije Albanaca, Ali Ahmeti i Menduh Tachi, kao i ambasador SAD-a u Makedoniji Džes Bejli.

Pre ovog susreta, u proteklih nekoliko nedelja bila su održana tri liderska sastanka, na kojima su kao posmatrači prisustvovali ambasadori EU i SAD-a u Makedoniji Aivo Orav i Džes Bejli.

Između druge i treće sesije lidera, održan je sastanak u Strazburu između Gruevskog i Zaeva, sa posredništvom trojice evro-parlamentaraca. Tada nije bilo nikakvih informacija o čemu je razgovarano, a jedino je jedan od evro poslanika kratko izjavio da je razgovor bio iskren.

Politička kriza u Makedoniji traje još od parlamentarnih izbora prošle godine, kada opozicija nije priznala rezultate zbog navodnih neregularnosti i od tada bojkotuje rad parlamenta. U poslednjih tri i po meseca opozicioni Socijaldemokratski savez na pres konferencijama objavljuje takozvane bombe, odnosno prisluškivane telefonske razgovore na kojima se navodno čuju kriminalne aktivnosti najviših vladinih zvaničnika.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine šef dopisništva RSE u Skoplju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG