Dostupni linkovi

Hague u Prištini: Dijalog nije beskonačan


William Hague
William Hague
Ministar spoljnih poslova Velike Britanije, William Hague, izjavio je u Prištini da dijalog Kosova i Srbije ne sme da traje beskonačno, već da treba da se postigne napredak u svim fazama procesa koji za cilj ima normalizaciju odnosa dveju država.

On je istakao da je budućnost svih država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i izrazio je podršku Velike Britanije inicijativi šefice evropske diplomatije, Catherine Ashton, o odnosima Kosova i Srbije.

„Ovo nije beskonačan dijalog koji će trajati zauvek. Važno je da se postigne napredak u svim sferama; o tome smo razgovarali i sa premijerom. U prvoj fazi baronesa Ashton će identifikovati oblasti koje su u interesu obe strane i nadam se da ćemo tako nastaviti“, kazao je Hague.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije nije želeo da komentariše da li bi zaključak ovih razgovora bilo priznanje Kosova od strane Srbije, ali je istakao da je vizija Londona da jednog dana, za stolom za kojim sede predstavnici svih članica EU, biti i oni iz Zapadnog Balkana.

„Ne želim da predviđam na kojoj tački će se postići konačan zaključak. Mislim da je dovoljno jasno da želimo videti sve zemlje Zapadnog Balkana u EU. Nadam se da ćemo ih videti jednog dana za istim stolom u Briselu ili Luksemburgu, pozdravljajući jedni druge kao ravnopravne partnere sa potpuno normalnim međusobnim odnosima“, kazao je on.

S druge strane, kosovski premijer Hashim Thaçi je govoreći o predstojećem procesu sa Srbijom istakao da se „postepeno zatvara poglavnje konflikata u regionu, a otvara se ono o saradnji, miru, stabilnosti i evroatlanskim integracijama“.

Šef kosovske vlade je kazao da će normalizacija odnosa Kosova i Srbije biti u interesu svih naroda u regionu.

„Kosovo je spremno da nastavi ovaj proces. Postignut je širok politički, višepartijski konsenzus. Od izuzetne je važnosti za nas da je demokratski svet – EU, jedinstvena i da podržava inicijative Ashton“, kazao je on.

Kosovski premijer je dodao i da je cilj procesa koji je otpočeo prošle nedelje da preostalih pet članica EU priznaju nezavisnost Kosova.

„Otpočeo je evropski proces o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. U narednim danima, nedeljama i mesecima ne treba da očekujemo priznanje Srbije, ali očekujemo evropsko ophođenje Srbije prema Kosovu. Taj odnos će rezultirati priznanjem Kosova od strane pet država EU i učlanjenjem Kosova u UN“, kazao je Thaçi.

Hague nakon Kosova otputovao u Beograd, a dan ranije posetio je BiH i u Sarajevu istakao da svet polako gubi strpljenje i da je vreme da se bh. političari uozbilje.
XS
SM
MD
LG