Dostupni linkovi

Mišljenje suda neće imati negativan uticaj


Poznavaoci međunarodnog prava smatraju da Kosovo neće ništa izgubiti u procesu pred MSP u Hagu
Poznavaoci međunarodnog prava smatraju da Kosovo neće ništa izgubiti u procesu pred MSP u Hagu
Diplomate, stručnjaci međunarodnog i ustavnog prava ocenili su u Prištini da proces o legalnosti proglašavanja nezavisnosti Kosova pred MSP neće imati negativan uticaj na dalja priznanja nezavisnosti najmlađe države na svetu.

Učestvujući na okruglom stolu koji su u Prištini organizovali Evropski pravni fakultet u novoj Gorici, Slovenija i Evropski univerzitet u Prištini, bivši ministar spoljnih poslova Slovenije, Dimitrij Rupel je rekao da proces pred MSP neće uticati na sudbinu Kosova niti će štetiti novoj državi.

Prema njemu suočavanje Kosova i Srbije u Hagu je put daljeg priznanja Kosova kao međunarodnog faktora.

„To u neku ruku vidim ko smanjenje tenzija između Kosova i Srbije, sada će obe strane zajedno razmatrati neka pitanja u MSP, više na akademskom nivou nego li u ratnoj areni“, kazao je Rupel.
Dimitrij Rupel: To u neku ruku vidim ko smanjenje tenzija između Kosova i Srbije.

On je ocenio da je to nova situacija da bi se izbeglo dalje zaoštravanje sukoba, to je situacija u kojoj strane otklanjaju problem iz politčke sfere na nivo koji je daleko manje opasan.

„Što se tiče rezultata ne mogu da špekulišem, ali pretpostavljam da neće biti štetan za Kosovo“, kazao je Rupel ističući da je nezavisnost i državnost Kosova nepovratni.

Poznavaoci međunarodnog prava smatraju da Kosovo neće ništa izgubiti u procesu pred MSP u Hagu.

U EVROPU SA KONKRETNIM ČINJENICAMA


Akademik Esat Stavileci kaže da razmatranje legalnosti proglašavanja nezavisnosti Kosova neće doneti ništa lošeg.

„U sudu neće biti mišljenja na štetu nezavisnosti Kosova. Može se dogoditi da se u uopštenom opisivanju procesa kao korisna činjenica, što za mene nije beznanačajna, kaže da je nezavisnost Kosova završen akt“, kazao je Stavileci.

On je ocenio da su predstavnici Kosova pred MSP na dobar način predstavili činjenice o proglašavanju nezavisnosti. Prema njemu nezavisnost Kosova je u skladu sa celokupnim političkim procesom.

„Proglašavanje nezavisnosti Kosova je učinjeno u saglasnosti sa političkim procesom, koji je dočekan kao zaokruživanje svega onoga šta se događalo poslednjih 20 godina“,
rekao je Stavileci.

Profesor ustavnog prava i aktuelni ministar javnih službi, Arsim Bajrami rekao je da advokati kosovske strane na čelu sa Majklom Vudom brane nezavisnost Kosova domaćim i međunarodnim argumentima.

„Dali su odličnu odbranu u odnosu na bledo istorijsko predstavljanje koje je dala Srbija, vraćajući se pitanju Kosova kao istorijskom a ne mitološkom pitanju, što je anahroni pristup imajući u vidu da mitovi ne prolaze u Evropi“, rekao je Bajrami i dodao da se u Evropi ide sa konkretnim činjenicama.

„U Evropu se ide konkretnim činjenicama. Prva činjenica koja potvrđuje da je Kosovo slučaj za samoopredeljenje je činjenica da je Kosovo bilo slučaj ustavne aneksije“, rekao je Bajrami.
XS
SM
MD
LG