Dostupni linkovi

Odobren Tačijev zahtjev da ga brani bivši advokat Ante Gotovine


Tači u sudnici u Hagu
Tači u sudnici u Hagu

Sudija Specijalizovanih vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu u utorak (25. maja) je odobrio zahtjev bivšeg predsjednika Kosova Hašima Tačija da za njegovog novog glavnog branioca bude imenovan advokat Gregori Kiho, koji je ranije pred Haškim tribunalom branio hrvatskog generala Antu Gotovinu.

Kiho će, na zahtjev Tačija, zamijeniti njegovog dosadašnjeg glavnog branioca Dejvida Hupera.

Sudija je u odluci od 25. maja naveo da odobrava prijevremeno povlačenje Hupera i nalaže Sekretarijatu suda da odmah imenuje Kihoa za Tačijevog glavnog advokata.

Advokatu Huperu je naloženo da pruži svu neophodnu pomoć novom braniocu, kao i da po prestanku funkcije glavnog Tačijevog branioca, nastavi da poštuje kodeks profesionalnog ponašanja.

Tačija zastupaju još četiri pomoćna advokata - Dastid Palaska, Semjuel Blom-Kuper, Pjer Ričard Prosper i Sofi Menegon.

Tači je svoj zahtjev za promjenu advokata detaljno obrazložio 20. maja, ali on nije javno objavljen.

Kiho, koji je bio jedan od branilaca Ante Gotovine, inače oslobođenog u Hagu optužbe za ratne zločine u Hrvatskoj, u međuvremenu je upisan u imenik advokata Specijalizovanih vijeća.

Tači se nalazi u haškom pritvoru od 5. novembra prošle godine pod optužbom da je zajedno sa nekadašnjim komandantima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Kadrijem Veseljijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem počinio niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

U toku su pripreme za suđenje i objelodanjivanje dokaza.

XS
SM
MD
LG