Dostupni linkovi

Odbrana pripadnika OVK-a u Hagu traži pristup dokaznom materijalu


Suđenje bivšim pripadnicima OVK, arhivska fotografija
Suđenje bivšim pripadnicima OVK, arhivska fotografija

Obelodanjivanje dokaznog materijala i pristup audio zapisima svedoka bile su neke od tema o kojima se raspravljalo na četvrtoj statusnoj konferenciji u Specijalizovanim većima (Specijalni sud) u Hagu u slučaju protiv bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Specijalizovano tužilaštvo Hašima Tačija (Hashim Thači), Kadrija Veseljija (Kadri Vesli), Redžepa Seljimija (Rehxep Selimi) i Jakupa Krasnićija (Jakup Krasniqi) tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Specijalizovano tužilaštvo je, u odgovoru odbrani Tačija i Krasnićija, koja traži pristup razgovorima sa svedocima, navelo da su već obelodanjeni delovi dokaznog materijala uz napomenu “da je svrha pretpreresnog postupka da se kasnije dodatno obelodane materijali, uključujući one koji su vezani za svedoke”.


“Tužilaštvo nikada nije odbilo da da taj materijal, mi dajemo materijal što brže i efikasnije. Da budem konkretnija o onome što se traži, prilozi koje je Tačijeva odbrana navela u podnesku odnose se na 19 svedoka, od toga su za 11 svedoka ranije izjave, odnosi na ranije izajve svedoka”, navelo je tužilaštvo.

Sa druge strane, Tačijev advokat Dejvid Huper (David Hooper) je ponovio da Tužilaštvo mora da uspostavi sistem obelodanjivanja dokaznog materijala jer u suprotnom „on ne može da pomogne odbrani“.

„Imamo materijal koji je rasparčan i koji ne pomaže mnogo. Stalno imamo isti problem, recimo imamo svedoke A, B, C, E i F a mi dobijamo samo delove njihovih iskaza, kakav je onda efekat toga“ rekao je Huper.

Odbrana je zatražila i da tužilaštvo uskladi identifikacione brojeve za svedoke, kako bi advokati mogli da shvate o čemu se tačno radi i za šta se tačno terete njihovi klijenti.

Ben Emmerson, advokat Kadri Veseljija, je podvukao da je odbrani neophodan dodatni dokazni materijal kako bi se pokrenula istraga istog.

Dodao je da tužilaštvo radi sve "kako bi odbrana imala manje vremena da analizira dokazni materijal".

Pretpretresni sudija Nikola Giju (Nicolas Guillou) je rekao da bi kancelarija specijalizovanog tužioca u narednom period trebala da izdvoji prioretetni materijal koji se odnosi na svedoke a koji može poslužiti kao oslobađajući materijal.

„To bi pomoglo odbrani u radu“, rekao je on.


Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići se od novembra 2020. godine nalaze u pritvorskoj jedinici u Hagu. Svi su odbacili optužbe koje im se stavljaju na teret i izjasnili se da nisu krivi.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu bivše pripadnike OVK-a tereti za ratne zločine protiv stotine civila i osoba koje nisu aktivno učestvovale u sukobima.

U optužnici se navodi da su individualno krivično odgovorni za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

Specijalizovana veća istražuju navodne zločine koje su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

XS
SM
MD
LG