Dostupni linkovi

Hag: Prliću i drugima konačna presuda potkraj 2017.


Jadranko Prlić u sudnici Haškog suda, 2013.
Jadranko Prlić u sudnici Haškog suda, 2013.

Na Haškom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ovaj tjedan održana je statusna konferencija o stanju u žalbenom postupku šestorice bivših lidera bosanskih Hrvata – Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Oni su prvostupanjski osuđeni na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina nad bošnjačkim stanovništvom tijekom sukoba Hrvatskog vijeća obrane s Armijom Bosne i Hercegovine 1993. i 1994. godine. Na statusnoj konferenciji potvrđeno je kako se konačna, drugostupanjska presuda očekuje u studenom 2017.godine.

Prlićevog branitelja Michaela Carnavasa zanimalo je kako Žalbeno vijeće napreduje u razmatranju žalbi na prvostupanjsku presudu te kada se može očekivati žalbena rasprava na kojoj će strane u postupku argumentirati svoje stavove.

"Nemam nikakva konkretna pitanja osim toga što bih rekao da bi bilo zgodno da znamo – kakvo je stanje u postupku, kako Vijeće napreduje i da znamo otprilike radi planiranja – kada možemo očekivati pitanja Žalbenog vijeća u vezi sa žalbom", naveo je Karnavas.

Predsjedavajući sudac Žalbenog vijeća Carmel Agius odgovorio je kako se potpuno posvetio proučavanju žalbi iz slučaja Prlić i drugi te obećao kako će to i intenzivirati krajem idućeg mjeseca, nakon žalbene presude u predmetu visokih policijskih dužnosnika bosanskih Srba u vrijeme rata - Miće Stanišića i Stojana Župljanina.

"Mi, naravno, već radimo i proučavamo razne žalbene osnove, kako obrane tako i optužbe. Kao što znate to je jedan ogroman poduhvat. Ja mislim da u mojih 16 godina, koliko sam proveo na ovom Međunarodnom sudu, nisam naišao na žalbu koja bi bila toliko kompleksna i toliko teška kao ova", pojasnio je sudac dugotrajnost žalbenog postupka.

O zahtjevu Hrvatske suci još odlučuju

Žalbeni sudac Agius je potvrdio da unatoč velikom poslu – sve ide prema planu donošenja konačne, drugostupanjske presude – potkraj 2017. godine. Također je podsjetio da je dodatno podneseno u žalbenom postupku još nekoliko podnesaka.

Između ostalih i zahtjev države Hrvatske da sudjeluje u žalbenom postupku – kao prijatelj suda, amicus curie, kako bi pokušala osporiti prvostupanjske nalaze – o prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu – kao vođi Udruženog zločinačkog poduhvata protjerivanja Bošnjaka s područja tzv. Herceg-Bosne.

"Suci još uvijek vijećaju o tom zahtjevu", naveo je Agius.

Nitko od osuđenika u prvom stupnju nije imao primjedbi na zdravlje i uslove haškog pritvora, a statusnoj konferenciji su nazočili svi - osim Berislava Pušića koji je na privremenoj slobodi zbog zdravstvenog stanja.

Podsjetimo, u prvostupanjskoj presudi bivšem predsjedniku Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Prliću raspravni suci su dodijelili 25 godina zatvora, ministru obrane Stojiću 20 godina, dvojici načelnika Glavnog stožera HVO-a Petkoviću i Praljku također svakom po 20 godina, zapovjedniku Vojne policije HVO-a Ćoriću 16 godina te predstojniku Odjela za zatočene Pušiću deset godina zatvora.

Timovi obrana su u žalbi zatražili oslobađanje ili manje kazne za njihove klijente, dok je optužba pak zatražila povećanje kazni za članove Udruženog zločinačkog poduhvata - čiji je cilj bio da se politički i vojno potčine, trajno uklone i etnički očiste Bošnjaci iz onih dijelova Bosne i Hercegovine koji su proglašeni Herceg-Bosnom, te da se ta područja pripoje državi Hrvatskoj, ili da se proglase državom unutar BiH (po uzoru na Republiku Srpsku).

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG