Dostupni linkovi

New York Times: Hadidžu Ismajilovu treba pustiti iz zatvora


Hadidža Ismajilova u sudnici u Bakuu

Ovo su mračna vremena za novinare, ocijenili su nedavno Reporteri bez granica. Sve je više novinara zbog svoga rada u zatvorima. Možda jedna od najpoznatijih je istraživačka novinarka Hadidža Ismajilova iz Azerbejdžana, suradnica Radija Slobodna Evropa koja je u zatvoru od 2014. Povodom Svjetskog dana slobode medija prošloga tjedna dodjeljena joj je još jedna nagrada, a ugledni New York Times napisao je tim povodom urednički komentar.

Primajući nagradu u ime svoje kćerke, Elmira Ismajilova je pročitala njeno pismo. “Okupili ste se ovdje, ali molim vas ne plješćite mom radu ili mojoj hrabrosti, umjesto toga pozivam vas da uradite sve što možete za slobodu medija i pravdu”, napisala je Hadidža.

Nagradu je Ismajilovoj dodjelila UN – ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu, UNESCO, kojemu je Hadidža poručila da učini jedan simbolički korak, da opozove ambasadoricu dobre volje, suprugu predsjednika Ilhama Alijeva.

Naime 2004. je prva dama Azerbejdžana Mehriban Alijeva postala ambasadorica dobre volje i tako uvrštena na listu slavnih koji promiču ideale ove organizacije. U uredničkom komentaru New York Timesa se ističe da je to imenovanje donijelo UNESCO-u mnogo više ozloglašenosti, nego što je tim ostvaren cilj organizacije da promiče slobodno informiranje.

Hadidža je osudjena na nepoštenom procesu na više od sedam godina zatvora jer je otkrila informacije o tajnim financijskim transakcijama predsjednika i njegove obitelji.

Alijev je na vlasti u zemlji bogatoj naftom od 2003. Naslijedio je oca, posljednjih godina ojačao svoj autoritarni režim, a njegova supruga je poslanica u parlamentu od 2005. Obitelj je izgradila jednu vrstu kriminalnog kartela kojim vlada zemljom, nagomilala je ogromno bogatstvo, a novinare, blogere, i aktiviste za ljudska prava koji progovore o načinu stjecanja bogatstva Alijevih, režim progoni i zatvara.

U komentaru uglednih novina se dodaje i da nedavno obljavljeni "Panama dokumenti" potvrdjuju istraživanje koje je provela Hadidža Ismajilova. Zbog svoga rada novinarka Radija Slobodna Evropa je bila izvrgnuta javnom prokazivanju, ponižavanju i zlostavljanju, ali od njega nije odustala čak ni iz zatvora.

Odvjetnica Amal Clooney nastoji Hadidžin slučaj dovesti pred Evropski sud za ljudska prava. No, do tada, ističe se u komentaru New York Timesa, vlade zapadnih zemlja moraju vršiti pritisak na Azerbejdžan da pusti iz zatvora novinarku, ali i druge političke zatvorenika.

Glasnogovornik UNESCO-a George Papagiannis izjavio je da je organizacija počela s revizijom liste ambasadora dobre volje, no na ceremoniji uručivanja nagrade predstavnik ove UN-ove organizacije nije izričito zatražio oslobadjanje novinarke.

Ipak, nije suvišne kasno da to učini glavna direktorica UNESCO-a Irina Bokova koja je i kandidat za glavnu tajnicu UN, zaključuje se u uredničkom komentaru uglednog New Yorka Timesa.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG