Dostupni linkovi

Haški osuđenik proglašen za počasnog građanina u Srbiji


Vladimir Lazarević
Vladimir Lazarević

Haški osuđenik Vladimir Lazarević proglašen je za počasnog građanina niške opštine Pantelej na jugu Srbije.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu te opštine, Lazareviću je dodeljena Plaketa počasnog građanina povodom Dana i Slave Panteleja.

Odluku je potvrdila Skupština opštine, gde većinu čini Srpska napredna stranka (SNS) na čijem je čelu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Lazarević je među 11 dobitnika priznanja tim povodom.

U saopštenju na sajtu opštine se ne navode dodatna pojašnjenja zbog čega je Lazareviću dodeljeno to priznanje.

Lazarević je penzionisani general Vojske Jugoslavije, a Haški tribunal ga je osudio na 14 godina zatvora za komandnu odgovornost, pomaganje i podržavanje zločina protiv čovečnosti, koji su obuhvatali deportaciju i prisilno premeštanje civila kosovskih Albanaca.

Pošto je odležao dve trećine kazne, odlučeno je da bude pušten na slobodu.

U decembru 2015. godine je u pratnji državnog i vojnog vrha sleteo na niški aerodrom. On je u obraćanju tom prilikom negirao krivicu, tvrdeći da je osuđen "bez ijednog materijalnog dokaza".

Pored tadašnjih ministara pravde i odbrane Nikole Selakovića i Bratislava Gašića, dočeku su prisustvovali i Aleksandar Vulin, koji je tada bio na funkciji ministra rada , načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i niški gradski funkcioneri.

Inicijativa mladih za ljudska prava: Suprotno evropskim vrednostima

Ivan Đurić iz nevladine Inicijative mladih za ljudska prava kaže da se u ovom slučaju ponovo vidi da je politika institucija u Srbiji suprotna vrednostima koje bi trebalo da zastupaju ako je cilj pomirenje u regionu i pridruživanje Evropskoj uniji.

“Podsećam da bi, prema Zakonu o vojsci, Vladimir Lazarević trebalo da izgubi sve činove, pa čak i penziju s obzirom na to da je osuđen pred legitimnim sudom. Mislim da je sve manje prostora za laži i prevare da je Srbija na evropskom putu i na putu pomirenja“, rekao je Đurić.

Đurić je podsetio na to da je 2019. godine u Nišu organizovan marš „Besmrtnog puka“ koji je, između ostalih, predvodio haški osuđenik Vladimir Lazarević zbog čega je ova šetnja takođe bila na meti kritika.

U okviru šetnje „Besmrtni puk“ svake godine u okviru obeležavanja Dana pobede 9. maja marširaju potomci boraca antifašista noseći njihove fotografije.

Đurić smatra da ovakvi potezi pokazuju da institucije u Srbiji ne priznaju presude Haškog tribunala.

„Ne primenjuju se presude Haškog tribunala u Srbiji. Ne preuzimamo predmete Haškog tribunala, odnosno ne formiramo nove na osnovu dokaza koji su tamo prikupljeni, kao što to čine Hrvatska i Bosna i Hercegovina“, ističe Đurić.

XS
SM
MD
LG