Dostupni linkovi

"Besmrtni puk" prošetao Nišom, na čelu kozaci i general Lazarević


Šetnjom takozvanog "Besmrtnog puka" od logora "12. februar" do centralnog niškog trga i polaganjem venaca na Spomenik sovjetskim borcima i Spomenik oslobodiocima Niša, u tom gradu je obeležen Dan pobede nad fašizmom.

"Besmrtni puk", u kome je bilo više stotina ljudi, predvodili kozaci Balkanske kozačke vojske, bajkeri i penzionisani general Vojske Jugoslavije i haški osuđenik Vladimir Lazarević.

Osim potomaka boraca iz Drugog svetskog rata, u koloni su bili i predstavnici grada, gradskih opština, Nišavskog okruga, pripadnici Vojske Srbije, policije, Srpsko-ruskog humanitrnog centra, izviđači, članovi humanitarnih udruženja, boračkih organizacija i građani koji su svoje najmilije izgubili u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Obraćajući se okupljenima na centralnom gradskom trgu, general Vladimir Lazarević rekao je da počev od srpsko-turskih ratova, preko ratova za spas srpskog naroda na prostoru bivše SFRJ, do poslednjeg rata pre 20 godina i odbrane od NATO agresije, "Besmrtni puk" simbolizuje slobodoljublje i patriotizam, bez obzira na snagu neprijatelja koji napada.

"Poruka današanjeg marša je - mrtve heroje i žrtve odbrane zemlje ne zaboravite, žive poštujte", istakao je Lazarević.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da 9. maj predstavlja veliki dan za svet, Evropu i Srbiju, koja je dala nemerljiv doprinos borbi protiv fašizma.

Beogradski Fond za humanitarno pravo je kritikovao ovu manifestaciju

"Umesto promocije antifašizma i evropskih vrednosti ovogodišnje obeležavanje Dana pobede ponovo se pretvorilo u javno rehabilitovanje i promociju osuđenih za ratne zločine", naveli su iz Fonda na Facebook stranici.

XS
SM
MD
LG