Dostupni linkovi

Gutieres: Evropa nije više raj za novinare


Protest novinara i novinarki ispred zgrade Vlade Srbije, ilustrativna fotografija
Protest novinara i novinarki ispred zgrade Vlade Srbije, ilustrativna fotografija

Generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutieres (Ricardo Gutierrez) izjavio je danas na Svetskom forumu demokratije u Strazburu da je Evropa prestala da bude "raj" i bezbedna sredina za novinare.

"U Evropi je u poslednjih pet godina ubijeno 24 novinara, 13 novinara je ubijeno na teritoriji Evropske unije", rekao je Gutieres u debati "Sloboda govora i zaštita novinara".

Veliki broj novinara se trenutno nalazi u zatvorima, naveo je generalni sekretar Evropske federacije novinara, dodajući da je Turska postala najveći "zatvor" za novinare u Evropi.

Prema njegovim rečima, loši uslovi su doveli do rastuće autocenzure medju novinarima.

"Građani doživljavaju novinare kao čuvare demokratije, ali se čini da su ti čuvari izgubili zube… To me jako brine", rekao je on.

'Novinarstvo nije zločin'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Gutieres je ocenio da novinarstvo nije isto kao pre 20 ili 30 godina. Kako je naveo, mediji su odgovorni za sadržaj koji objavljuju, za razlliku od novinarstva na društvenim mrežama.

"To je piratsko novinarstvo", ocenio je Gutieres.

Forum pod nazivom "Da li je demokratija ugrožena u informatičkom dobu" održava se od 6. do 8. novembra pod pokroviteljstvom Saveta Evrope.

Forumu prisustvuju predstavnici medija, aktivisti i politički lideri iz celog sveta.

Svetski forum demokratije u Strazburu predstavlja jedinstvenu platformu za donosioce odluka i aktiviste koji imaju priliku da razgovaraju o ključnim izazovima za demokratije širom sveta. Ovo je osmi forum po redu.

XS
SM
MD
LG