Dostupni linkovi

Otmičari broda na kojem je i Hrvat traže otkupninu


Indijski ocean, ilustrativna fotografija
Gusari koji od četvrtka drže zatočenim brod "Hannibal II" s 31 članom posade zatražili su isplatu otkupnine od tuniskog vlasnika broda, tvrtke GMT, doznaje se u petak kasno navečer od izvora bliskih vlasniku.

Brod, koji plovi pod panamskom zastavom i kojega su gusari u četvrtak zaustavili u Indijskom oceanu, u vlasništvu je tvrtke specijalizirane za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda, "Gabes Marine Tankers".

Zatraženi iznos novca nije za sada poznat, prenosi Hina.

Brod je zaustavljen na putu prema Sueskom kanalu, na oko 860 nautičkih milja istočno od Roga Afrike, bliže indijskoj nego somalijskoj obali, objavile su snage pomorske operacije EU-a za borbu protiv gusarstva "Atalanta".

Pod opsadom ga drži 10 do 15 naoružanih gusara koji su prisilili brod da krene prema somalijskim vodama, navodi tuniska državna agencija TAP.

Po navodima Atalante, posadu broda čine 23 Tunižana, 4 Filipinca te po jedan Hrvat, Gruzijac, Rus i Marokanac.

Članovi posade otetog broda, među kojima je i hrvatski pomorac, dobro su, a vlasnik broda pokušava stupiti u vezu s otmičarima i početi pregovore, objavilo je ranije u petak hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

Te je informacije MVPEI-u prenio počasni konzul u Tunisu koji uz hrvatsko veleposlanstvo u Maroku neposredno prati taj slučaj.

Ministarstvo je u stalnoj vezi sa svojim diplomatima i s obitelji oteta hrvatskog pomorca čiji identitet zasad nije objavljen.

Kako prenosi tuniska državna agencija, brod je prevozio biljno ulje iz Malezije u Grčku i otet je nakon kratka zaustavljanja u Adenskom zaljevu.
XS
SM
MD
LG