Dostupni linkovi

Guardian: Dodikove prijetnje alarmirale SAD i EU


Londonski list "Guardian" u četvrtak piše da 'prijetnja bosanskih Srba alarmira Evropu i SAD' i objašnjava da je Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, juče tražio pravo da podijeli BiH u okviru ustavnih reformi koje nastoje da proguraju EU i SAD.

Dodikov zahtjev da RS dobije pravo da se otcjepi od BiH je u suprotnosti sa ultimatumom koji je Brisel postavio posvađanim liderima: da se dogovore o reformama kako bi disfunkcionalna BiH postala efikasnija - ili da zaborave na izgleda za članstvo u EU, piše list.

"To je ekstremna pozicija", rekao je diplomat EU-a u Sarajevu, navodi list i prenosi riječi neimenovanog diplomate da je "Dodik već dobio sve što želi, a sada želi pravo na otcjepljenje."

Amerika i Evropa su odjednom postale aktivni na Balkanu u klimi rastućeg međunarodnog strahovanja da bi Bosna mogla da se vrati sukobima ako se bosanski Srbi mobilišu, smatra "Guardian".

List dalje opisuje kao ultimatum, jučerašnju poruku komesara za proširenje EU, Olija Rena (Olli Rehn), koji je rekao da su 'potrebne izvjesne ustavne reforme u BiH'.

Međutim, zvaničnici u Briselu i Sarajevu gledaju sa velikim pesimizmom na mogućnost da ova inicijativa doživi uspjeh jer Dodik želi da se otarasi 'međunarodnog guvrenera' a muslimansko-hrvatska polovina zemlje nasuprot tome traži više centralne vlasti u BiH.

Istovremeno i zvaničnici SAD i EU se razlikuju u stavovima, jer su Amerikanci manje zainteresovani za gašenje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH, zaključuje "Guardian".
XS
SM
MD
LG