Dostupni linkovi

Gruzija se sprema da sahrani poginulog sanjakaša


Oproštaj od Nodara Kumaritašvilija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00



Nedim Dervišbegović


Tuga vlada gruzijskim planinskim gradićem Bakurianijem uoči sahrane dvadesetjednogodišnjeg sanjkaša Nodara Kumaritašvilija koji je poginuo na treningu uoči početka Zimske olimpijade u Vankuveru.

Aerodrom u Tbilisiju: Počasna garda nosila je sanduk sa tijelom nastradalog Kumaritašvilija, 17. februar 2010.
Kumaritašvilijevo tijelo je u utorak navečer stiglo u Tbilisi, gdje ga je na aerodromu sačekalo preko hiljadu ljudi, uključujući predstavnike Pravoslavne crkve i sportiste.

Tijelo poginulog sanjkaša je zatim prebačeno u njegov rodni grad koji se nalazi u planinama 180 kilometera zapadno od glavnog grada.

Rodbina i prijatelji su zatim unijeli kovčeg sa tijelom, koji je bio umotan u crveno-bijelu gruzijsku zastavu, u porodičnu kuću u kojoj su majka i sestra neutješno plakale.

Porodica i prijatelji ne žele prihvatiti tužnu istinu i ogorčeni su objašnjenjem Svjetskog sanjkaškog saveza i organizatora Olimpijade da je Kumaritašvilijeva smrt posljedica njegove greške, a ne prebrze i opasane staze Whislter.
Ljudi čekaju ispred kuće roditelja Kumaritašvilija u Bakuriani kako bi odali poštu nastradalom sanjkašu. 17. februar 2010.

David Kumaritašvili, otac poginulog sportiste, koji je i sam bio šampion u sanjkanju, je rekao da je staza na kojoj se razvija brzina od 150 kilometara na sat suviše opasna:

"To je neprihvatljivo. Sigurnosne mjere su također trebale biti pojačane -- mislim na mreže i strunjače oko stubova. Krivina na kojoj se ovo desilo je upravo ona koje se plašio. Rekao mi je: 'Oče, ovo je tačka koje se bojim'."

144 kilometra na sat

David Kokošvili, Kumaritašvilijev drug od djetinjstva, kaže da je poginuli sanjkaš želio da nastavi stopama svoga oca.

"Ovo je velika tragedija. On je od sedmog razreda počeo ozbiljno trenirati i pohađati sportske kampove," rekao je Kokošvili.
Nastradali Kumaritašvili (desno) sa svojim ujakom i trenerom Feliksom Kumaritašvilijem i partnerom u dvojcu Levanom Gurašideom - arhivski snimak

Bakuriani je sportski gradić, koji je dao trojicu od osam članova gruzijskog olimpijskog tima.

Jedan od njih je i Kumaritašvilijev partner u dvojcu, Lavan Gurešide, koji se povukao iz pojedinačnog takmičenja nakon nesreće zbog šoka.

Kumaritašvili se spuštao brzinom od 144.3 kilometra na sat nakon čega je izgubio kontrolu nad sankama, izletio sa staze i udario u neobloženi potporni stub.

Staza na Whistleru je i prije bila smatrana najbržom na svijetu i iako nisu preuzeli krivicu, organizatori su je skratili kako bi je usporili.

XS
SM
MD
LG