Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prva žrtva u istoriji ZOI: Poginuo gruzijski sanjkaš

update

Početak Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru zasjenila je tragedija u kojoj je gruzijski sanjkaš Nodar Kumaritašvili poginuo nakon što je pri brzini od 144 km/h udario u zaštitnu ogradu tokom treninga u Whistleru pred početak Igara.

Nakon pogibije gruzijskog sportiste organizatori su najavili da će staza biti promijenjena. Funkcioneri Međunarodne sankaške federacije i Organizacionog komiteta Zimskih olimpijskih igara saopštili su da će biti podignut zid na izlazu iz krivine broj 16, posljednje na stazi, na kojoj je Kumaritašvili izgubio kontrolu, poletio i udario u čelični stub. Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da je to "preventivna mjera".

Mediji su javili da je Kumaritashvili udario u oba zida pri dnu staze, prije nego što je na izlazu iz zavoja potpuno izbačen iz staze, udarivši glavom u nezaštićeni metalni stub. To je bio njegov drugi pad u sedam dana, izvijestio je list Toronto Sun.

Pokušaj spašavanja gruzijskog sportiste
Američke TV mreže CBS i NBC u večernjim dnevnicima prikazale su snimak tragične pogibije gruzijskog olimpijca, dok su CNN i neke druge televizije prikazale samo fotografije nesreće. Čak i prije tragičnog događaja juče, staza je stekla ugled kao možda najopasnija na svijetu.

Osim strahovite brzine, staza je i tehnički zahtjevna, što znači da sanjkaši i vozači boba moraju donositi ključne odluke kako bi izbjegli opasne greške ili nesreće. Kao najopasnije zavoje sportaši izdvajaju one pod brojem 11 i 12, dok su dio staze označen s brojem 13 sportaši nazvali "50-50", dajući 50 posto izgleda da prođu bez nezgode.

Na treningu bilo šest padova


Staza Whistler je najbrža na svijetu, a sanjkaši na njoj postižu brzine veće od 150 km/h, 10 kilometara brže od prethodnog svjetskog rekorda. Prošle godine na njoj je postignut sanjkaški rekord od 152 km/h.

Samo na treningu juče prijepodne, na stazi se dogodilo šest padova, pri čemu niko nije stradao. Među onima koji su izgubili kontrolu je i najbolje rangirani svjetski sanjkaš Armin Zoeggeler.

"Nakon što postignete maksimalnu brzinu, staza postaje doista tehnička. Tu postaje zastrašujuća", izjavio je američki pilot Bree Schaaf na konferenciji za novinare.

Stazu Whistler po težini upoređuju samo s jednom na svijetu, bob-stazom Altenberg u Njemačkoj, koja slovi po tome da i najbolji vozači znaju izgubiti kontrolu.

Prema olimpijskom servisu vijesti, među rezultatima Svjetskog sanjkaškog kupa nema 22-godišnjeg Kumaritashvilija. Njegova je smrt prva pogibija sportista tokom takmičenja ili treninga u istoriji Zimskih olimpijskih igara. Dva sportaša su poginula tokom ljetnih olimpijada.

Na konferenciji za novinare nakon nesreće, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge odbio je govoriti o okolnostima nesreće, ili o tome kako ona može utjecati na natjecanja na bob-stazi u Vankuveru. Rogge je rekao da će čekati rezultate istrage.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG