Dostupni linkovi

Pravobraniteljici nije dopuštena posjeta bivšem predsjedniku Gruzije


Ukrajinska pravobraniteljica Lyudmila Denisova

Ukrajinskoj pravobraniteljici Lyudmyli Denisovoj nije dopuštena posjeta Mihailu Sakašviliju, bivšem gruzijskom predsjednik i ukrajinskom državljaninu, koji štrajkuje glađu u zatvorskoj bolnici u Gruziji.

Potvrdio je to 16. novembra ministar pravosuđa Gruzije Rati Bregadze, koji je izjavio da pravobraniteljica ne može obići Sakašvilija, jer "gruzijski zakon ne predviđa takvu posjetu".

"Nema potrebe za tim i nemamo takvu obavezu", kazao je Bregadze, dodavši da je Saakashvilijevo zdravstveno stanje zadovoljavajuće i da nema razloga za zabrinutost.

Sakašvili, koji je bio predsjednik od 2004. do 2013. godine, uhapšen je 1. oktobra na osnovu presude iz 2018. za zloupotrebu polažaja.

Sakašvili štrajkuje glađu od početka oktobra, a 8. novembra prebačen je u zatvorsku bolnicu,

Nakon što joj je uskraćena posjeta, Denisova je najavila da će se pokušati sastati s Upravom i liječnicima zatvorske bolnice u Gruziji, kako bi dobila informacije o zdravlju Mihaila Saakashvilija.

Denisova je u Tbilisi, glavni grad Gruzije, stigla u ponedjeljak, uz obrazloženje da joj je Sakašvili kazao da mu je zdravstveno stanje pogoršano.

Gruzijske vlasti već su odbile zahtjeve nekoliko evropskih političara da posjete Sakašvilija.

Sakašviliju je 15. novembra zabranjeno i prisustvovanje vlastitom suđenju, uz obrazloženje da je to sigurnosni rizik i da bi to pogoršalo njegovo zdravlje.

Sakašvilijeve pristalice i aktivisti njegove partije Ujedinjeni nacionalni pokret protestvuju su zbog hapšenja bivšeg predsednika, tražeći njegov premještaj u državnu ambulantu, jer mu je zdravlje narušeno zbog štrajka glađu.

Sakašvili je napustio zemlju ubrzo nakon predsjedničkih izbora 2013. i osuđen je u odsustvu zbog zloupotrebe položaja i pokušaja da prikrije dokaze o prebijanju opozicionog poslanika u parlamentu.

Glavnu opozicionu snagu Gruzije pobijedila je na općinskim i izborima za gradonačelnike 3. oktobra vladajuća partija Gruzijski san.

XS
SM
MD
LG