Dostupni linkovi

Bivši predsednik Gruzije koji u zatvoru štrajkuje glađu, prebačen u bolnicu


Protest podrške bivšem predsedniku Gruzije Mihailu Sakašviliju u blizini zatvora, 6. novembar 2021.
Protest podrške bivšem predsedniku Gruzije Mihailu Sakašviliju u blizini zatvora, 6. novembar 2021.

Bivši predsednik Gruzije i opozicioni lider Mihail Sakašvili, koji je u zatvoru i štrajkuje glađu od početka oktobra, prebačen je 8. novembra u zatvorsku bolnicu, saopštila je zatvorska služba.

"Da bi se izbeglo pogoršanje zdravstvenog stanja Mihaila Sakašvilija i zbog povećanog rizika po njegovu bezbednost, on je prebačen iz zatvora u zdravstvenu ustanovu za pritvorenike", navodi se u saopštenju.

Sakašvilijevi advokati i lični lekar naveli su da se stanje 53-godišnjeg bivšeg predsednika pogoršava, zahtevajući da bude prebačen na privatnu kliniku van zatvorskog sistema.

Vlada je ove zahteve odbacila, navodeći da će, ako bude potrebno, biti prebačen u zatvorsku bolnicu.

Sakašvilijeve pristalice i aktivisti njegove partije Ujedinjeni nacionalni pokret protestuju zbog hapšenja bivšeg predsednika ispred zatvora gde je počeo štrajk glađu nakon što je pritvoren 1. oktobra po povratku u zemlju posle osmogodišnjeg egzila.

Hiljade demonstranata okupilo se 8. novembra u gruzijskoj prestonici Tbilisiju tražeći oslobađanje Sakašvilija.

Protest Sakašvilijevih pristalica na Trgu Slobode u Tbilisiju, 8. novembar 2021.
Protest Sakašvilijevih pristalica na Trgu Slobode u Tbilisiju, 8. novembar 2021.

Predsednik Gruzije uhapšen je na osnovu presude iz 2018. za zloupotrebu polažaja.

Sakašvili kojem se sudilo u odsustvu, smatra da je suđenje politički motivisano.

On je 8. novembra najavio da će nastaviti štrajk glađu "do smrti", dok je zatvorska služba tokom vikenda objavila snimak na kojem se vidi kako bivši predsednik jede i pije u medicinskoj sobi pritvorskog centra.

Sakašvili je u izjavi na Facebook-u pozvao pristalice i opozicione političare da se usredsrede na ono što je nazvao "ukradenim izborima" i "vraćanje vlade gruzijskom narodu" umesto na njegov štrajk glađu.

Sakašvili je napustio zemlju ubrzo nakon predsedničkih izbora 2013. i osuđen je u odsustvu zbog zloupotrebe položaja i pokušaja da prikrije dokaze o prebijanju opozicionog poslanika u parlamentu.

Glavnu opozicionu snagu Gruzije pobedila je na opštinskim i izborima za gradonačelnike 3. oktobra vladajuća partija Gruzijski san.

XS
SM
MD
LG