Dostupni linkovi

Vladajuća partija vodi na lokalnim izborima u Gruziji


Građani Gruzije glasali su na osporavanim izborima dan posle hapšenja glavne opozicione figure, bivšeg predsednika Mihaila Sakašvilija, 2. oktobar 2021.

Skoro konačni rezultati pokazuju da je gruzijska vladajuća stranka pobedila na lokalnim izborima u toj zemlji južnog Kavkaza usred visokih tenzija i navoda o izbornoj prevari.

Prema podacima Centralne izborne komisije, vladajuća partija Gruzijski san ima skoro 46,7 odsto glasova.

Glavna opoziciona stranka, Jedinstveni nacionalni pokret (UNM) osvojila je 30,7 odsto glasova.

Građani Gruzije su 2. oktobra glasali na lokalnim izborima važnim za vlast, dan posle hapšenja glavne opozicione figure, bivšeg predsednika Mihaila Sakašvilija i lidera UNM-a, odmah po njegovom povratku iz egzila.

Sakašvili je osuđen u odsustvu 2018. po optužbi za zloupotrebu položaja i prikrivanja dokaza.

Sakašvili tvrdi da su optužbe politički motivisane, a ranije je pozvao na održavanje uličnih protesta nakon lokalnih izbora u Gruziji.

Premijer Irakli Garibašvili potvrdio je da je Sakašvili priveden i predat u pritvorni centar. Gruzijsko tužilaštvo saopštilo je da nije moguće uložiti žalbe na ranije presude Sakašviliju.

Opozicija je nastojala da iskoristi izbore kao povod za traženje vanrednih izbora ako Gruzijski san ne uspe da dobije više od 43 odsto glasova.

Gruzijski san je na vlasti od 2012. godine, a stranka koju je osnovao najbogatiji čovek u Gruziji Bidzina Ivanišvili, optužuje se da koristi krivične postupke da ućutka opoziciju i novinare.

Pristalice Gruzijskog sna okupile su se ispred sedišta stranke na centralnom trgu u Tbilisiju nakon zatvaranja biračkih mesta, a premijer Irakli Garibašvili čestitao im je na "velikoj pobedi".

"Danas smo završili polarizaciju u zemlji, doba mržnje i laži", rekao je on.

Nevladine organizacije koje prate izbore prijavile su desetine sumnjivih slučajeva izborne prevare, uključujući kupovinu glasova i kršenje tajnosti glasanja.

Prema podacima Centralne izborne komisije, Okružnim izbornim komisijama je tokom izbornog dana podneto 366 žalbi, od kojih je većina zbog "proceduralnih nedostataka koji će zahtevati disciplinske mere protiv članova komisije".

XS
SM
MD
LG