Dostupni linkovi

Grupa za ljudska prava kaže da je beloruski novinar RSE u zatvoru 'pokušao samoubistvo'


Od hapšenja, Losik se suočio sa teškim fizičkim i psihičkim pritiscima, i prošao je višenedeljne štrajkove glađu u znak protesta zbog pritvora i optužbi, a stavljen je i na listu za praćenje terorista u Belorusiji.
Od hapšenja, Losik se suočio sa teškim fizičkim i psihičkim pritiscima, i prošao je višenedeljne štrajkove glađu u znak protesta zbog pritvora i optužbi, a stavljen je i na listu za praćenje terorista u Belorusiji.

Grupa za ljudska prava Vjasna saopštila je da su joj njeni izvori rekli da je zatvoreni novinar Radija Slobodna Evropa Ihar Losik odveden u ambulantu nakon što je pronađen sa "posekotinama po rukama i vratu".

Grupa je saopštila da je Losik "spašen" onoga što je okarakterisala kao "pokušaj samoubistva", iako nije jasno kako je povređen ili u kojoj meri.

Njegovi roditelji su za RSE rekli da su pre više od mesec dana prestali da dobijaju pisma od njega bez objašnjenja.

Prema Vjasni, Losik, koji će 21. marta biti iza rešetaka 1.000 dana, bio je u kaznenoj samici i štrajkovao je glađu u popravnom logoru br. 1 u gradu Navapolack na severoistoku zemlje kada je pronađen sa ranama na vratu i rukama.

Losik je u decembru 2021. osuđen na 15 godina zatvora po nekoliko optužbi, uključujući "organiziranje masovnih nereda, izazivanje društvene mržnje" i nekoliko drugih optužbi koje su ostale nejasne.

Novinar je ostao pri svojoj nevinosti i sve optužbe protiv sebe naziva politički motivisanim.

Suprug prognane bjeloruske opozicione liderke Svyatlane Tsikhanouskaya, Syarhey Tsikhanouski, kao i još četvorica blogera i opozicionih političara i aktivista, osuđeni su na duže zatvorske kazne zajedno sa Losikom u to vreme.

U januaru je Losikova supruga Darja Losik osuđena na dvije godine zatvora pod optužbom za omogućavanje ekstremističkih aktivnosti. Optužba je proizašla iz njenog intervjua poljskom televizijskom kanalu Belsat, koji je Minsk zvanično označio kao ekstremističku grupu.

Četvorogodišnja ćerka pritvorenog para Losik je pod starateljstvom Iharovih roditelja, koji su 20. marta za RSE rekli da 10 dana ranije advokatu njihovog sina nije bilo dozvoljeno da se sastane sa svojim klijentom u popravnoj koloniji.

Advokat, čije ime nije objavljeno, rekao je da mu je rečeno da mu nije dozvoljeno da vidi Losika 10. marta jer se njegov klijent nije unapred prijavio za sastanak i navodno radi u zatvoru.

Otac Ihara Losika, Aleksandar Losik, rekao je za RSE da trenutno razgovara o situaciji sa advokatom, sa kojim planira da ode u Navapolack kako bi pokušao da vidi sina i sazna šta mu se zaista desilo.

Nejasno je da li će Aleksandru Losiku i advokatu biti dozvoljeno da se sastanu sa zatvorenim novinarom, kojeg su organizacije za ljudska prava prepoznale kao političkog zatvorenika.

Sjedinjene Države su pozvale na hitno i bezuslovno puštanje na slobodu Ihara i Darje Losik, dok je predsednik RFE/RL Jamie Fly također zatražio da se par odmah pusti na slobodu i osudio njihovo zatvaranje.

Aleksandar Lukašenko predsednik Belorusije organizovao je 2020. brutalnu akciju suzbijanja demonstracija nakon predsedničkih izbora na kojima tvrdi da je pobedio.

Privedeno je skoro 30.000 ljudi, stotine je pretučeno, nekoliko osoba je ubijeno, a mediji su na meti snaga bezbednosti.

Ihar Losik (28)je aktivno pratio događaje na predsedničkim izborima u Belorusiji i jedan je među više od 300 političkih zatvorenika koji su, prema izveštajima grupa za ljudska prava, uhapšeni od početka demonstracija.

XS
SM
MD
LG