Dostupni linkovi

Četiri člana grupe 'Proud Boys' proglašena krivim za napad na Kapitol SAD-a


Pristalice Donalda Trampa nasilno su upali u Kongres 6. januara 2021.
Pristalice Donalda Trampa nasilno su upali u Kongres 6. januara 2021.

Porota u Washingtonu proglasila je četvoricu ekstremno desničarskih pripadnika grupe Proud Boys krivima za pobunjeničke zavjere zbog njihove uloge da nasilno spriječe miran prenos vlasti sa tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa na Joea Bidena nakon izbora 2020. godine.

Optuženi Enrique Tarrio – dugogodišnji predsjednik Proud Boysa – Ethan Nordean, Joseph Biggs, Zachary Rehl i Dominic Pezzola suočili su se s nizom optužbi, uključujući tri odvojene optužbe za zavjeru, ometanje glasanja na izbornom kolegijumu i neovlašteno korištenje dokaza.

Porota nije uspjela donijeti presudu po optužbi za pobunu za zavjeru protiv Pezzole. Za razliku od drugih optuženih u ovom suđenju, Pezzola nije navodno imao vodeću poziciju u organizaciji i bio je neaktivan u grupnim razgovorima Proud Boys.

Sudija je naložio porotnicima da nastave sa razmatranjem Pezzole, kao i drugim tačkama protiv svih pet optuženih po kojima nisu doneli presude.

Osuda Tarrija je posebno značajna, iako on nije bio u Washingtonu 6. januara. Prema optužnici, vođa Proud Boysa je pomogao u stvaranju komandne strukture unutar Proud Boysa do 6. januara. Tekstualne i signalne poruke istaknuti u optužnici sugeriraju da se Tarrio pripremao za "revoluciju" i pregledao je dokumente koji izlažu plan da se zauzme nekoliko "ključnih zgrada" u Washingtonu, uključujući poslovne zgrade Doma i Senata oko Kapitola.

Više od 500 ljudi izjasnilo se krivim po optužbama koje je Ministarstvo pravde podiglo u vezi s pobunom na Kapitol, a oko 80 drugih je osuđeno. To uključuje osnivača Oath Keepersa Stewarta Rhodesa i nekoliko članova te grupe.

Suđenje članovima Proud Boysa bilo je najduže od svih koji su proizašli iz napada na Kapitol.

Tokom završnih riječi, tužilac Conor Mulroe rekao je porotnicima da Proud Boys sebe doživljavaju kao "borbenu silu raspoređenu iza Donalda Trumpa i spremnu da počine nasilje u njegovo ime" kako bi poništili njegov izborni poraz 2020. godine.

Do divljanja je došlo na dan kada je Kongres glasao o formalnom potvrđivanju Bidenove pobjede na izborima u novembru 2020., dok su izgrednici napali policiju raznim oružjem. Neposredno prije nereda, republikanac Trump održao je zapaljivi govor svojim pristalicama.

Pet osoba, uključujući policajca, poginulo je tokom ili ubrzo nakon nereda, a više od 140 policajaca je povrijeđeno.

Advokati odbrane rekli su poroti da njihovi klijenti nisu planirali napad na Kapitol i da su otputovali u Washington samo da protestuju. Odbrana je također pokušala okriviti Trumpa, rekavši da je on taj koji je pozvao demonstrante da se spuste na Kapitol.

XS
SM
MD
LG