Dostupni linkovi

Beograd: Grupa mladića prekinula debatu o SAD uzvicima "NATO fašisti"


Grupa mladića upala na skup o inostranoj politici SAD-a, Beograd, 11. februar 2016.

Debata o američkoj spoljnoj politici i ulozi Sjedinjenih Američkih Država u savremenim međunarodnim odnosima, koja se održala u Beogradu, počela je u četvrtak incidentom kada je uvodnu reč predsednika Centra za održivi razvoj (CIRSD) Vuka Jeremića prekinula grupa mladih uzvicima "NATO fašisti".

Grupa od pet do šest mladića u bijelim majicama na kojima je pisalo "OUT AMERICA" i "Novi SKOJ pokret" okrenula se prema novom američkom ambasadoru u Beogradu Kajlu Skatu i uzvikivala "NATO fašisti, ovde vam nije mesto".

Nakon kraćeg incidenta, obezbeđenje je reagovalo i izvelo mladiće iz hotela u kojem se održava debata, a policija ih je odvela na ispitivanje.

"NATO ne čine fašisti. Da bi ušao u NATO moraš da budeš demokrata", odgovorio im je dekan "Flečer" škole Džejms Stavridis.

U sali se u trenutku incidenta nalazilo skoro 1.000 ljudi, među kojima su bili predstavnici ruske Ambasade, kao i brojni istaknuti svetski diplomati.

(Snimak incidenta, Youtube)


Među gostima su bili američki politikolog Džozef Naj, predsednik vašingtonskog Centra za nove američke studije Ričard Fontejn i bivši poljski šef diplomatije i ministar odbrane Radoslav Sikorski.

Povod za održavanje debate je izlazak 5. broja časopisa "Horizont", koji izdaje Centra za održivi razvoj.

XS
SM
MD
LG