Dostupni linkovi

Greta Tunberg: EU se predaje


Aktivistkinja Greta Tunberg
Aktivistkinja Greta Tunberg

Zakon Evropske unije o borbi protiv klimatskih promena predstavlja predaju, poručuje švedska aktivistkinja Greta Tunberg na skupu u Briselu.

"Priznajete da odustajete i od Pariskog sporazuma, i od svojih obećanja, i od toga da uradite šta možete da biste obezbedili sigurnu budućnost svojoj deci. Ovaj zakon o klimi je predaja. Priroda ne pregovara, i ne možete da sklapate sporazume sa fizikom", kaže Tunberg.

Tinejdžerka koja se bori protiv klimatskih promena poslanike Evropskog parlamenta u Briselu upozorava da mere predviđene "Evropskim zelenim dogovorom" daju svetu "mnogo manje od 50 odsto šansi" da ograniči globalno zagrevanje na 1,5 stepeni.

"Vaši daleki ciljevi ništa neće značiti ako se ovim tempom nastave velike emisije štetnih gasova. u narednih nekoliko godina će to potrošiti preostali 'ugljenični budžet' i pre no što dobijemo šansu da ispunimo ciljeve za 2030. ili 2050. godinu", rekla je Tunberg.

Dodaje da je potrebna promena ponašanja i društva, a da EU ima moralnu obavezu da predvodi taj put.

"Pretvaranje da zakon koji niko ne mora da poštuje, predstavlja zakon, pretvaranje da možete da budete klimatski lider i da istovremeno gradite i pomažete novu infrastrukturu koja koristi fosilno gorivo, pretvaranje da će prazne reči učiniti da ova vanredna situacija nestane...tome mora doći kraj", tvrdi mlada aktivistkinja.

"Evropski zeleni dogovor" predviđa da Evropa do 2050. godine postane "neutralan kontinent". To znači da će Evropa iz atmosfere uklanjati onoliko koliko ugljen-dioksida u nju i ispusti. Takođe, jedna od opcija je i da uopšte ne ispušta ugljen-dioksid, što će biti znatno teže.

EU objavila predlog zakona o klimi

Evropska komisija objavila je danas predlog prvog evropskog zakona o klimi kojim bi se, politički preuzeta obaveza o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine, pretvorila u obavezu sa zakonskom snagom.

Zakon o klimi određuje pravac kretanja za sve politike EU i omogućava transparentnost i predvidljivost za javne organe, preduzeća i građane.

"Ovaj zakon o klimi postaviće kamen-temeljac u Evropi kao lideru na globalnom nivou", kaže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

EU bi do 2050. godine trebalo bi da postigne „klimatski neutralnu" ekonomiju, što znači da bi emisija ugljen-dioksida i drugih gasova štetnih za klimu trebalo da bude jednaka nuli.

Da bi postigla taj cilj Evropska komisija je najavila da će posle sveobuhvatne procene rezultata 2030. godine predložiti novi cilj smanjenja emisije štetnih gasova i predložiti dopunu zakona o klimi.

Ovu tačku su kritikovali klimatski aktivisti, koji tvrde da odlaganje nadograđenog cilja 2030. godine šteti kredibilitetu EU u borbi protiv klimatskih promena.

XS
SM
MD
LG