Dostupni linkovi

Preminula Greta Weinfeld Ferušić, preživjela Auschwitz i opsadu Sarajeva


Greta Weinfeld Ferušić radila je kao profesorica na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a kasnije bila i dekanesa
Greta Weinfeld Ferušić radila je kao profesorica na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a kasnije bila i dekanesa

U Sarajevu je u ponedjeljak umrla Greta Weinfeld Ferušić (97), koja je preživjela nacistički logor Auschwitz i opsadu Sarajeva, potvrđeno je iz Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Rođena u sjevernoj Srbiji 1924. godine, Ferušić je deportovana u Auschiwtz 1944. zajedno sa nekoliko članova porodice koji su kasnije ubijeni u logoru u Poljskoj. Ona je jedina preživjela iz svoje porodice.

Po završetku Drugog svetskog rata vratila se u Srbiju, studirala arhitekturu u Beogradu, a kasnije se preselila u glavni grad BiH, Sarajevo.

Radila je kao profesorica na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a kasnije bila i dekanesa fakulteta.

Tokom rata u BiH 1992-1995, Ferušić je odbila da bude evakuisana kada su srpske snage opkolile Sarajevo.

Vojska Republike Srpske (VRS) je pod opsadom držala Sarajevo 1.460 dana, na grad je ispaljeno stotine hiljada granata, poginulo je više od 11.500 ljudi. Broj djece ubijene tokom opsade Sarajeva je oko 1.600.

"Otišla je veličanstvena osoba... preživjela je mnogo dobrih i strašnih stvari", rekao je Haris Pašović, koji je režirao dokumentarac o Ferušić, u postu na Facebooku.

Dokumentarac "Greta" koji priča o njenoj dramatičnoj životnoj priči, kasnije je prikazan na nekoliko međunarodnih filmskih festivala nakon što je objavljen 1997. godine.

Ferušić je u filmu objasnila svoju odluku da ostane u Sarajevu u vrijeme opsade.

"Već sam u životu sam bila prisiljena da napustim svoj dom. Nikada više neću napustiti svoj dom svojom voljom", rekla je.

Godine 2004. Ferušić je odlikovana Krstom Auschwitza - poljskim odlikovanjem u čast preživjelih iz nacističkih koncentracionih logora.

U holokaustu su nacisti ubili šest miliona Jevreja između 1939. i 1945.

XS
SM
MD
LG