Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grenlandski morski pas može da živi 400 godina


Grenlandski morski pas, ilustrativna fotografija

Naučnici dokazali da su ove spore životinje najdugovječniji kičmenjaci na našoj planeti. Grenlandski morski pas je po mnogo čemu jedinstven u svijetu podvodnih predatora.

Osim što je izrazito spor, najviše se voli kretati u tamnim dubokim okeanima do dubine od čak 2.500 metara, a hrani se doslovno svim što pronađe, pa su u želucima tih životinja pronađene strvine tuljana, jelena, pa čak i drugih grenlandskih morskih pasa, što znači da ne zazire ni od kanibalizma.

Mada su naučnici do sada pretpostavljali da ovu vrstu morskih pasa odlikuje i dugovječnost, niko nije znao tačno koliko dugo mogu da živje, a sada je napokon i to rasvijetljeno.

U naučnom radu koji je objavila grupa naučnika u publikaciji Science, predočeni su dokazi koji ukazuju na to da grenlandski morski pas može živjeti čak 400 godina, što ga čini najdugovječnijim kičmenjakom na našoj planeti.

Do ovog otkrića naučnici su došli metodom utvrđivanja starosti jedinki pomoću radioaktivnog izotopa karbona, pri čemu su testirali zjenice životinja.

Testovi su pokazali da su ovi neugledni morski psi stari nekoliko stotina godina, a najstariji među njima je doživio čak 392 godine. Pored toga, impresivan je i podatak da grenlandski morski pas spolnu zrelost ostvaruje s nekih 150 godina starosti, što znači da su stopedesetogodišnjaci tek ušli u pubertet.

Jedina morska životinja koja može živjeti duže od grenladskog morskog psa je jedna vrsta školjke pod nazivom quahog, za koju je dokazano da može živjeti čak 500 godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG