Dostupni linkovi

Štrajk paralisao Grčku, troje poginulih u neredima


Grčka je paralizovana generalnim štrajkom u znak protesta zbog vladinih, u nedjelju odobrenih, mjera štednje koje će početi da se sprovode kako bi se spriječio bankrot zemlje.

Demonstranti su se sukobili sa policijom koja je upotrijebila suzavac da bi ih spriječila da provale u Parlament. Demonstranti su zapalili jednu banku u centru Atine u kojoj je poginulo troje ljudi.

I dok se iz Brisela najavljuju da će prva tranša pomoći stići do polovine mjeseca, pad na evropskim berzama prelio se i na Ameriku i Aziju, gdje su berzanski indeksi Dow Jones i Nasdaq zabilježili najveći pad u posljednje vrijeme.

Svi avionski letovi su prekinuti od ponoći, a ne rade ni vozovi ni trajekti. Zatvorene su škole, bolnice, poreske uprave kao i turistička mesta uključujući i Akropolj. Mediji ne prenose vijesti, a vlasnici prodavnica su pozvani da zatvore radnje dok traju okupljanja demonstranata.

Sindikati iz državnog i privatnog sektora priznaju da je vlada bila primorana da drastično smanji potrošnju da bi dobila paket pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda od 110 milijardi evra, neophodan da se izbavi iz dužničke krize, no upozoravaju da smanjenje plata i penzija, kao i novi porezi, najviše pogađaju one sa najmanjim primanjima.

"Vlada može da uradi i druge stvari prije nego što uzme pare od penzionera koji zarađuje 500 eura mjesečno", rekao je Spiros Papaspiros, vođa sindikata zaposlenih u javnom sektoru Adedi.


Učesnica protesta Leta Metoniju iz Atine je rekla: „Mi ćemo zaustaviti te mjere. Možda ne danas, ali sjutra!"

Španija, Portugal, srednja Evropa...

Jake mjere obezbjeđnja prate demonstrante da bi se spriječilo ponavljanje istih scena kao na prethodnim žestokim okršajima policije i demonstranata.

Policija tjera demonstrante
U međuvremenu je Merkel, obraćajući se Bundestagu, rekla da je neophodno promijeniti Pakt stabilnosti koji povezuje zemlje iz eurozone, jer je to lekcija iz grčke krize.

“On mora biti izmijenjen na takav način da se više ne može kršiti," rekla je Merkel naglasivši posebenu odgovornost Njemačke u tom procesu reforme.

Indeksi na evropskim berzama završili su u utorak padom. Iz straha od prelivanja krize kao i da paket pomoći od 110 milijadri eura neće biti dovoljan za Grčku u minusu su završile i američke i azijske berze.

U Srednjoj Evropi jača strah da će i ona osjetiti grčku dužničku krizu a da nikako neće moći da izbjegne da izdvoji sredstva za pomoć, ako se kriza proširi na Protugaliju ili Španiju.

Bivši savjetnik Evropske komisije za evropsku i monetarnu uniju Danijel Gros procjenjuje da bi Portugalija mogla biti druga zemlja eurozone kojoj će nakon Grčke trebati finasijska pomoć. Prema njegovom mišljenju, Španija bi mogla imati problema sa likvidnošću ali ne bi trebalo da doživi slom, dok je Italija relativno sigurna.

Gros, jedan od vodećih evropskih ekonomskih stručnjaka, uvjeren je da je stanje u Portugaliji veoma slično Grčkoj i da će joj trebati pomoć u vrijednosti od 100 milijardi eura.

A premijer Šapnije, Hose Luis Sapatero, danas je saopštio da njegova zemlja neće tražiti nikakvu pomoć od MMF.

Evropska komisija kaže da kašnjenje nekih zemalja eurozone sa parlamentarnim odobravanjem pomoći za Grčku neće predstavljati problem da prvu tranšu pomoći Grci dobiju polovinom ovog mjeseca.

*****
Pročitajte i ovo:
Grčka na korak od bankrota
Odluka o pomoći Grčkoj veliki je dan za euro
Najgora kriza u posljednjih 20 godina
XS
SM
MD
LG