Dostupni linkovi

U Srbiji uhapšeno šestoro osumnjičenih za ubistva članova 'škaljarskog klana'


Zgrada Specijalnog tužilaštva i suda za organizovani kriminal u Beogradu
Zgrada Specijalnog tužilaštva i suda za organizovani kriminal u Beogradu

U Srbiji je uhapšeno šest osoba osumnjičenih za četiri ubistva pripadnika "škaljarskog" kriminalnog klana u Grčkoj 2020. godine, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal 28. februara.

Uhapšeni se, kako se navodi, sumnjiče da su učestvovali u ubistvima Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini, kao i ubistava Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu.

U istragama policija Srbije i Crne Gore, četvorica ubijenih su označeni kao visokorangirani pripadnici "škaljarskog" kriminalnog klana.

"Škaljarski" i "kavački" kriminalni klan, poreklom iz predgrađa Kotora u Crnoj Gori, od 2014. godine su u sukobu zbog droge koji se proširio na ceo Balkan.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da je, pored šestoro uhapšenih u Srbiji, uhapšena još po jedna osoba u Španiji i Grčkoj.

U međunarodnoj akciji učestvovali su, pored ostalih, evropske institucije Europol i Eurodžast.

Tužilaštvo je navelo da se šestoro osumnjičenih za ubistva nalazi u bekstvu, dok je šestoro od ranije u pritvorima i zatvorima u Srbiji i Crnoj Gori.

"Organizatori navedene kriminalne grupe su Radoje Zvicer, Darko Šarić i Veljko Belivuk, a krivična prijava podneta je protiv ukupno 18 lica", rekao je novinarima načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić.

U izveštaju Bezbednosno-informativne agencije Srbije (BIA), čiju kopiju poseduje redakcija istraživačke mreže KRIK, navodi se da su se sve ozbiljnije kriminalne grupe iz Srbije i Crne Gore priklonile ili "škaljarskom" ili "kavačkom" klanu.

Prema procenama policije Crne Gore, u međusobnim likvidacijama dva klana ubijeno oko 50 osoba.

Kada je reč o ukupnim mafijaškim obračunima i ubistvima u Srbiji i Crnoj Gori, od 2012. godine bilo je ih 193, pokazuju podaci Crne knjige, zajedničkog projekta istraživačke mreže KRIK i Radija Slobodna Evropa.

Od 193 mafijaških ubistava pravosnažno je rešeno tek 27, dok su počinioci nepoznati u čak 102 slučaja.

XS
SM
MD
LG