Dostupni linkovi

Dendias: Grčka podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo


Nikos Dendias i Donika Grvala

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias izjavio je 4. juna u Prištini da zvanična Atina podržava liberalizaciju viza za građane Kosova i dijalog sa Srbijom o normalizaciji odnosa dve strane.

Dendias je na nakon sastanka sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom (Gervalla) Grvala, pozvao Prištinu i Beograd da pojačaju napore kako bi se postigao pravno obavezujući sporazum koji bi rešio otvorena pitanja.

"Ovo rešenje će stabilizovati ceo region i približiti region evropskoj porodici", rekao je Dendias.

On je naveo i da Grčka produbljuje ekonomske odnose sa Kosovom.

"Smatramo da Zapadni Balkan pripada Evropi i da treba da bude sastavni deo EU, sa tim u vezi smo za liberalizaciju viznog režima, pošto ste ispunili kriterijume. Zbog toga smo zauzeli stav u Savetu ministara i nastavićemo da podržavamo [Kosovo] po ovom pitanju", ministar spoljnih poslova Grčke.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Grvala je saopštila da će u narednom periodu biti unapređen status kosovske kancelarije u Atini.

Grčka je jedna od pet država Evropske unije koja nije priznala nezavisnost Kosova ali ima svoju kancelariju za vezu u Prištini. Osim Grčke, kosovsku nezavisnost nije priznala još i Slovačka, Kipar, Rumunija i Španija.

Grvala je konstatovala da bi priznanje nezavisnosti Kosova od strane svih zemalja članica EU suštinski doprinelo trajnoj stabilnosti na Balkanu.

"Nezavisnost Kosova je činjenica i što se pre prihvati takva činjenica, to će se pre pruža stabilna perspektiva za region, Kosovo i Srbiju. S obzirom na to da Grčka i dalje vidi nezavisnost Kosova iz drugačije perspektive, potvrđujemo da sa Grčkom i drugim partnerima iz EU treba nastaviti dijalog po ovom pitanju", rekla je ona.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias se na Kosovu sastaje i sa premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem, predsednicom Vjosom Osmani, te predsednikom Skupštine Gljaukom (Glauk) Konjufcom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je krajem maja da je dobio zvanično obaveštenje da Grčka namerava da unapredi svoje odnose sa Prištinom na nivo kancelarije, odnosno političkih direktora.

On je dodao da se nada da Grčka neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu.

XS
SM
MD
LG