Dostupni linkovi

Rekordni zajam Grčkoj za odbranu evra


Jorgos Papandreu
Jorgos Papandreu
Ministri finansija zemalja "zone evra" odobrili su sinoć podršku od 110 milijardi evra Grčkoj s ciljem da omoguće njenoj vladi da plati dospevajuće kredite, uz uslov da Atina temeljito smanji javne rashode i izvede strukturalne ekonomske reforme.

Prvu dozu od 30 milijardi evra članice "zone evra" staviće na raspolaganje Grčkoj do 19. maja, saopštio je Žan-Klod Junker, predsedavajući "Evrogrupe".

On je podvukao da je ključni cilj pružanja pomoći da se obezbedi stabilnost cele ekonomske zone evra i zajedničke valute šesnaest članica Evropske unije.

Evropski komesar za privredna i finansijska pitanja Oli Ren je novinarima rekao da će zemlje EU Grčkoj kredite odobriti po kamatnoj stopi od oko pet odsto godišnje što je dvostruko povoljnije od cene pozajmica koje bi Grčka u ovom času mogla dobiti na svetskom finansijskom tržištu.

Ukupno će u roku od tri godine 80 milijardi evra kredita dati članice "zone evra", a 30 milijardi Međunarodni monetarni fond (MMF), rekao je Junker, predsednik Evrogrupe koju čine ministri finansija šesnaest zemalja Evropske unije koje imaju zajedničku valutu - evro, a uz njih predsednik Evropske centralne banke i predstavnici Evropske komisije.

Junker je objasnio da su Evropska komisija, MMF i Vlada Grčke su izradili mehanizam pomoći i zajednički plan smanjenja ogromnog budžetskog godišnjeg deficita Grčke od blizu 14 odsto bruto domaćeg proizvoda, zatim kresanja javnih razhoda i niz strukturalnih reformi s ciljem da se grčka privreda postavi na zdrave temelje.

Grčka vlada je izradila program mera kojim će već ove godine budžetski deficit biti smanjen za četiri odsto, a do 2014. godine biti sveden ispod tri odsto bruto domaćeg prozvoda što je i dozvoljena granica "Pakta stabilnosti" jedinstvene valute - evra.

Obama čestitao Grčkoj na rekordnoj pomoći

Grčkoj će članice "zone evra" i MMF staviti na raspolaganje ova sredstva do 19. maja, pošto to odobre nacionalni parlamenti zemalja-članica "zone evra".

Grčki ministar finansija Jorgos Papakonstantinu je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle zasedanja ministara "zone evra" u Briselu, izjavio da će Vlada Grčke učiniti sve da se sprovedu veoma teške mere za grčko stanovništvo.

Papakonstaninu je naglasio da se uporedo moraju postići kresanje prekomernih javnih rashoda i preustrojstvo grčke privrede kako bi ona imala postojan rast i bila izvozno usmerena.

Predsednik SAD Barak Obama je čestitao premijeru Grčke Jorgosu Papandreu zbog toga što je Grčka od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda dobila plan finansijske pomoći koji je po veličini rekord u svetu.

Bela kuća je saopštila da je Obama u telefonskom razgovoru "čestitao zbog ambicioznog programa reformi koje su najavile vlasti Grčke i zbog važne podrške na osnovu sporazuma MMF i zemalja 'zone evra'".

*****
Pročitajte i ovo:
Grčka na korak od bankrota
Odluka o pomoći Grčkoj veliki je dan za euro
Najgora kriza u posljednjih 20 godina
Samit EU: Strah zbog rastućeg javnog duga
Euro na ispitu
XS
SM
MD
LG