Dostupni linkovi

Grbavi kitovi ponovo na udaru ribara


Grbavi kitovi pred obalama Aljaske mogli bi uskoro izgubiti status ugrožene vrste nakon što su više od 40 godina bili pod zaštitom američkih saveznih vlasti, jer njihov broj raste.

Aljaska je u veljači zatražila od saveznih vlasti nadležnih za ribarstvo da grbavim kitovima, koji obitavaju u središnjem sjevernom Pacifiku, ukinu oznaku ugrožene vrste što im pripada po američkom zakonu o ugroženim vrstama (ESA), jer njihov broj raste a postojeće zakonske odredbe već ih dovoljno štite.

Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) priopćila je u srijedu kako je utvrdila "bitne znanstvene i komercijalne razloge za opravdanost zahtjeva".

Ribari zahtijevaju ukidanje oznake

Odluka uprave uslijedila je nakon sličnog odgovora što ga je u kolovozu prošle godine dala na zahtjev Havajskog ribarskog saveza za zaštitu i tradiciju, koji je tražio ukidanje oznake "ugrožena vrsta" za sve sjevernopacifičke kitove.

Odluka znači da će NOAA tijekom godinu dana provesti intenzivno promatranje populacije kitova u sjevernom i središnjem sjevernom Pacifiku, izračunati stopu rasta populacije i izvore ugroze, kao što su ribolov i opasnosti od sudara s brodovima. Nakon toga će donijeti odluku o tome hoće li kitovi i dalje uživati status ugrožene vrste.

XS
SM
MD
LG