Dostupni linkovi

Granična policija BiH spasila 33 migranta od utapanja


Granična policija na Drini u blizini graničnog prelaza Zvornik, arhivska fotografija
Granična policija na Drini u blizini graničnog prelaza Zvornik, arhivska fotografija

Granična policija Bosne i Hercegovine spasila je 33 državljana Afganistana koji su bili zarobljeni u rijeci Drini, prenosi agencija Fena.

Pripadnici Postrojbe granične policije Zvornik su u ponedjeljak 21. novembra na dijelu državne granice između mjesta Šepak i Branjevo, uočili skupinu migranata, koji su usred naglog porasta vodostaja rijeke Drine ostali zarobljeni na navedenom području.

Naime, prema zaprimljenoj informaciji da su migranti ostali zarobljeni na navedenom području, pripadnici GPBiH su, koristeći specijalističku opremu, uključujući i dron, locirali skupinu migranata koji su bili okruženi vodom.

Uz pomoć službenika Civilne zaštite grada Zvornika i uz upotrebu njihovog plovila i službenih vozila Postrojbe granične policije Zvornik, uspješno su spašene 33 muške osobe, državljani Afganistana.

Službi za poslove sa strancima upućeno je 27 osoba, dok je šest osoba prevezeno u Dom zdravlja Zvornik, radi ukazivanja liječničke pomoći, priopćila je utorak GP BiH.

Od početka 2018. godine, prema zvaničnim podacima, u BiH je stiglo više od 84.000 izbjeglica i migranata, uglavnom sa Bliskog istoka i Afrike, zapadnobalkanskom migracijskom rutom.

Izvor: Fena
XS
SM
MD
LG