Dostupni linkovi

Sarajevo dobilo gradonačelnicu, izabrana Benjamina Karić


Benjamina Karić, nova gradonačelnica Sarajeva (8. april 2021.)
Benjamina Karić, nova gradonačelnica Sarajeva (8. april 2021.)

Benjamina Karić nova je gradonačelnica Sarajeva sa 26 glasova "za" vijećnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Ona je kazala u prvom obraćanju nakon izbora da će prioritet u njenom radu biti osavremenjivanje funkcionisanje grada.

‘’Zajedno trebamo podržati savremene i pozitivne tendencije u razvoju grada, prilikom čega ćemo se voditi interesom građana, a ja kao gradonačelnica ću dati svoj puni doprinos. Želim da budemo jedan veliki tim koji radi isključivo u interesu Sarajeva i Bosne i Hercegovine", rekla je Karić.

Jedan od prioriteta je i bolja saradnja sa drugim bh. gradovima ali i sa evropskim.

‘’Mi smo dio evropske porodice i ponosni smo na naše ljude, vrijednosti i dokazanu hrabrost. Sarajevo je slobodarski, evropski, kosmpolitski i olimpijski grad. Sarajevo, uprkos svemu, uvijek na kraju izlazi kao pobjednik. Ono je neuništivo. Sarajevo je građansko, antifašističko, slobodarsko",poručila je Karić i dodala da će inicirati bolju saradnju i sa gradovima poput Tuzle, Mostara, Zenice, Gradačca. ‘’Moramo pokazati da je Sarajevo istinski glavni grad naše države", kazala je.

U svom obraćanju posebnu pažnju posvetila je raznolikosti i tradiciji Sarajeva.

‘’Ne priznajem, niti podržavam podjele, naša i moja misija je da ujedinimo i da stvaramo nove vrijednosti. U srcu našeg grada već vijekovima egzistiraju džamije, sinagoge, katoličke i pravoslavne crkve. Poštivanje vjerskih i drugih tradicija je duboko ukorijenjeno u biću našeg čovjeka. Vjerujem da opet dolazi vrijeme prosperiteta našeg grada, pomozite mi u tome", zaključila je ona Karić.

Nakon govora dosadašnji gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka joj je uručio Ključ Grada Sarajeva.

Karić je bila prijedlog Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH), a za njen izbor saglasnost je dalo 15 vijećnika.

Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu. Od svoje 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica partije.

Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta.

Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju.

Za zamjenike gradonačelnika izabrani su Haris Bašić (Narod i pravda, NiP) i Anja Margetić (Naša stranka, NS).

Karić: Vratiti zlatno doba Sarajeva

Nova gradonačelnica Sarajeva je na svom Facebook profilu pozvala sve da zajedničkim snagama vrate "zlatno doba Sarajeva".

"Biti izabrana za gradonačelnicu grada u kojem sam rođena, u kojem sam napravila prve korake, u kojem sam završila škole i fakultete, u kojem sam gradila akademsku karijeru, u kojem sam stekla iskrene prijatelje, u kojem sam zasnovala porodicu i gdje planiram živjeti do kraja života", napisala je Karić na Facebook profilu i dodala kako je "upornošću, učenjem i predanim radom" ostvarila sve svoje dosadašnje uspjehe.

"To je sve što treba za uspjeh i za rezultate i to je ono što nosim sa sobom i u Gradsku upravu Sarajeva", poručila je.

Prethodni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka predaje ključ grada svojoj nasljednici Benjamini Karić (8. april)
Prethodni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka predaje ključ grada svojoj nasljednici Benjamini Karić (8. april)

Uoči sjednice oglasili su se i predsjednici SDP-a, NS-a i NiP-a.

U zajedničkoj izjavi Nermina Nikšića, Predraga Kojovića i Elmedina Konakovića navodi se kako je današnja sjednica prilika da se proces izbora gradonačelnika i njegovih zamjenika okonča uprkos različitim opstrukcijama i potencijalnim nezakonitim radnjama o čemu će konačnu riječ dati nadležno tužilaštvo.

"Nažalost, naša časna namjera da gradonačelnik Sarajeva bude cijenjeni Bogić Bogićević sabotirana je nečasnim metodama aktuelnog gradonačelnika Abdulaha Skake i njegove stranke što je dovelo do odustajanja Bogića Bogićevića od kandidature.

SDP, NSi NiP u Gradskom vijeću su osigurali potpise 15 vijećnika koji će podržati izbor nove gradonačelnice i njenih zamjenika, a pozivamo i druge stranke i vijećnike da nam se pridruže. Radeći kao tim i stavljajući interese građana Sarajeva na prvo mjesto, vjerujemo da će buduća gradonačelnica i zamjenici odgovorno obavljati povjerene dužnosti ostvarujući značajne rezultate", navedeno je u izjavi predsjednika stranaka koji u Gradskom vijeću Sarajeva imaju većinu.

Iz SDP-a, NS-a i NiP-a očekuju da se izabrani gradski vijećnici ponašaju odgovorno te ih pozivaju da ne opstruiraju i dodatno srozavaju izbor čelnika gradske uprave.

"Neprisustvovanje sjednici i neosiguravanje kvoruma te eventualni novi pokušaji kupovine ruku u režiji Abdulaha Skake nikako nisu niti mogu biti u interesu demokratskog procesa. Poštovanje volje birača osnova je svakog demokratskog društva i vjerujemo da će se sutra pokazati kome su interesi građana ispred vlastitih i stranačkih interesa. Predloženi kandidati za gradonačelnicu i njene zamjenike održavaju vrijednosti multietničkog Sarajeva i zaslužuju priliku pokazati da vlast može i treba raditi odgovorno, transparentno i učinkoviti na zadovoljstvo svih građana", kaže se na kraju zajedničke izjave.

Izbor gradonačelnika Sarajeva kada je predložen Bogić Bogićević propao je na konstituirajućoj sjednici održanoj 24. marta zbog neslaganja oko ranije dogovorenih kandidata na funkcije u Gradskom vijeću, jer predsjedavajući Gradskog vijeća i gradonačelnik ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Benjamina Karić izjašnjava se kao Ostali, tako da nije bilo prepreka da se ona nađe na gradonačelničkoj funkciji.

Uz dogovorenog jednog kandidata za predsjedavajućeg Gradskog vijeća, Jasmina Ademovića iz NiP-a, prijavio se i kandidat Srđan Srdić, koji se izjašnjava kao Srbin, čime bi izbor Bogićevića na mjesto gradonačelnika bio onemogućen.

Bogić Bogićević odustao je od kandidature.

Nakon što je Bogićević odustao od kandidature, brojni građani Sarajeva ali i BiH, tražili su od njega da povuče tu odluku. U glavnom gradu BiH pojavili su se veliki plakati na kojim je pisalo "Bogićević naš gradonačelnik". Sa željom da to on zaista bude, obratili su mu se brojni javni, kulturni i drugi djelatnici te brojni građani Sarajeva.

Na sjednici 26. marta konstituisano je Gradsko vijeće. Srđan Srdić je takođe povukao kandidaturu, a za predsjednika Gradskog vijeća Sarajeva izabran je Jasmin Ademović.

U međuvremenu je Općinski sud u Sarajevu je naredio privremeno oduzimanje mobilnih telefona gradonačelnika Abdulaha Skake i načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića radi istrage o trgovini utjecajem.

Krivičnu prijavu protiv Skake i Hadžibajrića podnio je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković zbog sumnje da su vršili trgovinu utjecajem u procesu izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a indirektno i u izboru gradonačelnika, gdje je kandidat bio Bogić Bogićević.

XS
SM
MD
LG