Dostupni linkovi

Građani se guše, vlasti mrtve hladne


Nezapamćeno aerozagađenje u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Nezapamćeno aerozagađenje u Sarajevu, RSE/Video: Alen Fukelj i Ivan Katavić

Sarajevo, Zenica, Tuzla, Lukavac posljednjih mjesec dana suočavaju se sa nezapamćenim aerozagađanjem. Nivo prašine i sumpor-dioksida u zraku veći je i do tri puta od dozvoljenih vrijednosti.

Nema adekvatnih reakcija vlasti, poduzimaju se tek mjere upozorenja i pripravnosti. Građani Sarajeva u srijedu na nekoliko lokacija u gradu uzimali su besplatne zaštitne maske.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00


Još alarmantnija situacija je u Tuzli, gdje je prema posljednjim mjerenjima nivo zagađenosti zraka najveći u Europi. Tuzlanka Ljubica Šimić ogorčena je nadležni ne poduzimaju ništa.

"Moja kćer je odrasla na penicilinima. Mi smo, izgleda, zaboravljeni od svih. I udišemo, i u tu zemlju sijemo, to konzumiramo. I voda, i zemlja, i zrak. Sve je zagađeno", kaže Ljubica Šimić.

Nakon mnogobrojnih apela i velikog pritiska javnosti Vlada Kantona Sarajevo (KS) odlučila je obustaviti nastavu u školama kako bi se djeca zaštitila.

"Razlog za obustavu, kako je navedeno u njihovoj informaciji, je povećana zagađenost zraka u dužem periodu, prema nekim informacijama najvećoj u posljednjim decenijama koja je uzrokovala zdravstvene tegobe kod velikog broja djece, a ova mjera je poduzeta kako bi djeca bila što manje izložena zagađenosti zraka i uticaju na zdravlje", navodi Lamija Bojadžić iz Ureda za odnose sa javnošću Vlade i Skupštine KS.

Sabina Ćudić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, smatra da je ovu odluku Vlada trebala donijeti mnogo ranije.

Sabina Ćudić
Sabina Ćudić

"Znamo da djeca odlaze u školu, borave na velikom i malom odmoru na otvorenom - to smo i sami detektovali. Viđamo djecu u školskim dvorištima što nas je ponukalo da pozovemo Vladu da hitno zatvori školu što neće nanijeti nikakvu štetu jer se tih sedam dana do raspusta sasvim normalno može nadoknaditi u sunčanom periodu, u toku raspusta", dodaje Ćudić.

Slični apeli upućuju se i u drugim kantonima, ali za sada nema reakcije.

"Probleme imam sa djecom. Stariji ima astmu, a i mlađi od godinu i po ima dijagnosticiranu tu bolest. To su moji svakodnevni problemi. Rješenje je građanska neposlušnost", riječi su jednog roditelja u Tuzli.

Zbog aerozagađenja u utorak su prosvjedovali i građani Lukavca. Nivo štetnih čestica u zraku svaki dan premašuje dozvoljene vrijednosti, a vlasti reagiraju isključivo preporukama.

"U Lukavcu sam rođena. Uvijek je bilo magle, ali nije bilo zagađeno. Sad ima puno čađa, ne vidi se zgrada preko puta. Ne izlazimo vani. Djeca imaju bronhitis, kašlju, upala sinusa, nosevi su začepljeni", kaže građanka Lukavca.

Edin Delić, profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu u Tuzli, tvrdi kako je u Bosni i Hercegovini zakazao segment rada sa najvećim zagađivačima.

"Federalno ministarstvo okoliša jednostavno nema kontrolu nad davanjem okolinskih dozvola i monitoringa. Nema kontrolu nad provođenjem zacrtanih obaveza zagađivača u okviru monitoringa i sve se svaljuje na nužnost da se imaju radna mjesta, da proizvođači rade", objašnjava Delić.

(RSE/Foto: Midhat Poturović)


Liječnici danima upozoravaju građane da ne izlaze na ulice bez velike potrebe. Ukoliko moraju, onda preporučuju obavezno korištenje zaštitnih maski.

Zbog povećanog aerozagađanja raste i broj pacijenata oboljelih od plućnih bolesti.

"U posljednjih pet godina, od 2011. do 2014. je, paralelno sa porastom aerozagađenja, evidentno došlo do porasta stope ovih oboljenja. Ona je 2011. godine iznosila 153,7 na 10.000 stanovnika, a 2014. 177,7", navodi dr. Aida Vilić Švraka, iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

U mnogim zemaljama svijeta, napominju, da se ovakvo stanje odavno tretira kao izuzetno opasno po zdravlje ljudi.

Vremenske prilike u narednom periodu neće se značajnije mijenjati. Prve padavine očekuju tek za sedam do osam dana.

XS
SM
MD
LG