Dostupni linkovi

Održan antifašistički skup u Novom Sadu


Novi Sad, antifašistički skup
Novi Sad, antifašistički skup

Novi Sad obeležio je oslobođenje grada u Drugom svetskom ratu. Pre sedamdeset godina pratizanske snage proterale su i poslednje fašističke grupe iz ovog mesta. Povodom ove godišnjice koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ organizovala je antifašističku šetnju.

Organizatori kažu da je skup ujedno bio i podrška građanima koji su napadnuti u talasu nacionalističkog divljanja nakon utakmice Srbija – Albanija.

Tog 23. oktobra 1944. godine partizani oslobodili su Novi Sad. Iz njega se povukle i poslednje okupacione trupe. Nakon sedamdeset godina prema mišljenju istoričara Borisa Krševa ovaj datum i danas ima bitnu ulogu, iako se u javnosti malo govori o tome. On dodaje da u čitavom regionu fali jačanje antifaštičke ideologije.

„Fašizacija društva, nacionalizmi, šovinizmi su prisutni na ovim prostorima iz dana u dan. Nije bez razloga ovaj prostor nazvan buretom baruta. Ne zato što su tu ljudi kratkih živaca, već zato što se sučeljavaju različite civilizacije. Ovde su margine različitih civilizacija, a kada živite na marginama, onda su frustracije velike. Kao rezulat imate izjave da se Srbija brani u Kninu, da se Hrvatska brani u Zemunu, a da se islam brani u Sarajevu“, smatra Kršev.

Posebno je bitno naglasti značaj antifašizma u Vojvodini, gde su se nakon utakmice Srbija - Albanija pojačale međunacionalne tenzije. Iako su osumnjičeni za napade na objekte uglavnom Albanaca, uhapšeni, problem još nije rešen. Naime, policija je u najvećem broju privela maloletnike.

Direktor Vojvođanskog građanskog centra, Željko Stanetić kaže da je upravo ovo dokaz da se suočavamo sa izgubljenom generacijom mladih.

„Mislim da smo izgubili jednu čitavu generaciju i da smo postigli da se jedna generacija oseća izgubljenom i da je lako nagovoriti te ljude da čine nešto loše, iako možda oni u suštini i ne razumeju šta rade“, smatra Stanetić.

Sa protestne šetnje, 23. oktobar 2014.
Sa protestne šetnje, 23. oktobar 2014.

U sećanje na oslobođenje Novog Sada, nevladine organizacije organizovale su šetnju centrom ovog grada. Osim obeležavanja ove godišnjice aktivisti su želeli da podrže građane čija je imovina napadnuta proteklih dana, kazao je Nedim Sejdinović u ime koalicije „Građanska Vojvodina“.

„Najmanje što građani mogu da urade jeste da kroz ovakav protest kažu ne nasilju, da kažu ne delovanju ekstremističkih i profašističkih organizacija u Vojvodini, i da iskažu želju da žive u jednom normalnom i civilizovanom okruženju“, naglasio je Sejdinović.

Skupu su se pridružile i antifašističke organizacije. Organizacija Antifašistička akcija Novog Sada podseća da je 23. oktobar Dan oslobođenja Novog Sada od fašizma.

“U nedelji kada svedočimo eskalaciji nasilja prema objektima koji su u vlasništvu naših sugrađana nesrpske nacionalnosti, mobilisanje antifašista u Novom Sadu smatramo nužnim. Zbog toga je vrlo bitno da protestnim okupljanjem pokažemo da nećemo tolerisati fašizam u našem gradu, našoj pokrajini i našoj državi”, poručili su novosadski antifašisti.

U šetnji su učestvovale i druge nevladine organizacije.

XS
SM
MD
LG