Dostupni linkovi

Građani Kosova ove godine očekuju promene


Granica Kosova i Srbije, Merdare
Granica Kosova i Srbije, Merdare
Građani Kosova u novoj 2013. nadaju se pozitivnim stvarima. Oni ističu da je poslednjih godina ekonomsko i socijalno stanje znatno otežano, te očekuju promene. Jedan broj je, međutim, i skeptičan što se toga tiče.

Mehmet Qelaj nada se promenama u svim sferama života.

“Očekujemo povećanje plata civilnim službenicima, zdravstvu i obrazovanju. Nadamo se da će 2013. doneti promene. Najpre, da će biti ekonomskog razvoja, zatim bolje perspektive za mlade, za univerzitete, decu i uopšte građane Kosova", kaže Qelaj.

Kreshnik Elezi nada se da će na Kosovu biti i stranih investicija kako bi se popravila ekonomska situacija.

„Kako u društvenom tako i u ekonomskom smislu se nadam da će biti inicijativa za stranim investicijama u zemlji. Očekujem i podršku EU u liberalizaciji viza našoj državi“, kazao je on.

Yllnora Elshani se nada da će 2013. otvoriti nove mogućnosti mladima.

„Što se mladih tiče, očekujem više radnih mesta, više studenata koji zaslužuju studirati. Nadam se boljoj perspektivi a ne ovolikoj stagnaciji kao što je to bilo do sada“, navodi Elshani.

Mehmet Dërguti, pak, očekuje da ga zdravlje dobro služi.

„Najpre zdravlje, pa će svega ostalog biti. Potrebna su radna mesta za nezaposlene, promene u politici, ali zdravlje je najbitnije“, kaže on.

Xhafet Bicaj je, međutim, skeptičan da će 2013. doneti pozitivne promene.

„Ja sam nažlost skeptičan. Ovi današnji rukovodioci, a moji bivši studenti jer sam im bio profesor, više gledaju sebe i svoje krugove nego građane. Tako da ne očekujem velike promene. Mogu tome samo da se nadam ali nisam optimista“, navodi Bicaj.

S druge strane, želje Srba sa severa Kosova su uglavnom povezane sa situacijom u kojoj žive. Milena Đurić se nada miru.

„Ono što očekujem jeste mir na području Kosovske Mitrovice pa i širom Kosmeta. Želim da nađem posao“, kaže Milena Đurić.

Slaviša Jovanović se nada da će Srbi i u 2013. kako je rekao, preživeti i da će ostati u tom delu.

„Očekujem konkretno za mene i za narod koji živi ovde da ostanemo ovde, da bude još više studenata jer svaki Srbin znači nama u gradu. I naravno da bude mira“, ističe Jovanović.

Jelena Stanković ipak nije ni malo optimista da će doći do pozitivnih promena za Srbe na severu.

„Ne očekujem ništa pozitivno i ne očekujem nikakve promene. Svi ovi ljudi koji su ovde i koji su na vlasti već 13 godina ništa apsolutno nisu uradili po pitajnu zivota, opstanka i nekog boljitka na ovim prostorima. Volela bih da mogu da verujem u promenu. Imali smo za to šansu, bilo je puno prilika, sve su propuštene. Čisto sumnjam da će 2013. doneti nešto novo“, ističe Stanković.
XS
SM
MD
LG