Dostupni linkovi

Građani Kosova ne nadaju se skorom članstvu u EU


Obeležavanje Dana Evrope u Prištini, maj 2012.
Obeležavanje Dana Evrope u Prištini, maj 2012.
Sve dok je prisutno veliko siromaštvo, korupcija, i nezaposlenost uspešan put ka evrointegracijama za Kosovo ne deluje obećavajuće. Iako dužnosnici kažu da rade dovoljno na tom putu, njihov rad videće se u oktobru kada će Evropska komisija odlučiti da li da otpočne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, što bi bio prvi konkretan korak Kosova na putu evrointegracija.

Na Kosovu postoji široki konsenzus za evropske integracije, što predstavlja pritisak na institucije da rade na tom putu, kažu kosovski zvaničnici.

Ministarka evropskih integracija, Vlora Çitaku, nedavno je izjavila da je Kosovo do sada nekoliko puta dokazalo da je spremno da se uključi u proces evropskih integracija.

„Nekoliko puta smo istakli da je proces učlanjenja važan koliko i sam čin učlanjenja, zato što će Kosovo tokom tog procesa ispuniti reforme. Evropska integracija Kosova je agenda oko koje se svi slažemo. Mi kao institucije moramo raditi na pro-aktivnoj agendi koja će poboljšati život naših građana. To dugujemo njima", naglasila je ministarka.

Shenoll Muharremi, dobar poznavalac evropskih pitanja, kaže da se put Kosova ka EU razlikuje u odnosu na zemlje u regionu, obzirom da je Kosovo poslednja država u regionu koja je proglasila nezavisnost i da je zemlja, koja je od 1999. godine, imala međunarodnu administraciju UN-a.

Ali i pored toga, po njegovim rečima, evropska agenda Kosova je pojašnjena, a od ključnog je značaja ono šta nas uskoro očekuje:

„Znamo da je oktobar važan jer će Evropska komisija objaviti Studiju izvodljivosti za Kosova, koja će odlučiti da li je Kosovo spremno ili ne da otpočne pregovore na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. To bi bio prvi konkretan korak za Kosovo na tom putu. Ali istovremeno, mi smo već otpočeli dijalog o liberalizaciji viza i kosovske vlasti rade na sprovođenju potrebnih uslova. Ipak, preostaje još dosta rada. Ni Rim se nije izgradio za jedan dan. Nove institucije, političke partije i rukovodstvo možda i nisu dovoljno spremni i iskusni, kao što je to bio slučaj u drugim državama. Ako se uzme u obzir da smo država samo četiri godine, onda možemo reći da je bilo koliko toliko uspeha”, ocenjuje Muharremi.

On je takođe naglasio da evropski put Kosova ne zavisi samo od kosovskih institucija, već i od same EU. Činjenica da pet država EU nisu priznale Kosovo i da Unija nema jedinstvenu politiku prema Kosovu, često usporava put Kosova ka EU. On je dodao da je takođe od izuzetne važnosti da i Srbija odustane od napora da šteti Kosovu:

„Srbija je puno uložila u to da sabotira razvoj Kosova i integraciju Kosova u EU. To nije u evropskom duhu. Iako je dobila status kandidata, obećavajući saradnju u regionu, Srbija to ne čini i nastavlja da ometa razvoj Kosova, učešće Kosova u regionalnim forumima i ne sprovodi sporazum iz dijaloga. To je i na štetu Srbije jer su Evropljani svesni toga. Pogledajte samo poslednje zahteve Nemačke što se tiče članstva Srbije u EU.”

Za građane Kosova, EU izgleda daleko, dokle god se čeka u redu za vize i dok u zemlji vlada siromaštvo, korupcija i nezaposlenost:

„Sve dok Kosovo ne priznaju druge zemlje, pa i Srbija, Kosovo se neće moći integrisati. Nemam velika očekivanja, ali se nadam da će doći do razvoja, da će se nezaposlenost umanjiti i da će mladi imati prilike da rade.”

„Jedini smo koji ne možemo nigde bez vize, sem u Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru. Šta očekivati više?”
XS
SM
MD
LG