Dostupni linkovi

Opera umjesto turbo folka


Čarobna frula iz Gračanice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00
Direktan link

Video: Prilog iz TV Liberty magazina: Čarobna frula iz Gračanice)


Mirsad Čamdžić


Kada u nametnutom sistemu vrijednosti vlada pop-rok, trubo folk, šou realnosti i tzv. svijet selebritija, ljubav prema operi zvuči čudno.

Grupa gimanazijalaca, sa svojim profesorom ,sa njemačkog i italijanskog jezika preveli su libreta za najpoznatije opere – Čarobnu frulu, Travijatu, Don Đovanija, Otmicu iz Saraja i mnoge druge. A potom ista djela gledali u opreskim kućama u Zagrebu, u Sarajevu, u Beogradu, u Novom Sadu i u Pragu.

Esma Osmanbegović, učenica 4. razreda Gimanzije „Dr. Mustafa Kamarić“ iz Gračanice, članica je ove grupe ljubitelja opere.

Profesor Jasmin Mujkić sa učenicima na času
„Zahvaljajući postojanju ove grupe u školi, ja sam iskusila predivna tri doživljaja – u Beogradu, u Zagrebu, najljepše je bilo u Pragu, gledala sam tri opere: Čarobnu frulu, Don Đovanija i Karmen. Od te tri najviše mi se svidjela Don Đovani“, kaže Esma Osmanbegović.

Ono što su naučili o operi prenijeli su i drugima. Organizirali smo seminar Ohrabrenje za operu, na kojem je učestvovalo sedam srednjih škola iz BiH, kaže gimanizijalac - maturant Armin Šestak.

„Prošle godine u ovo vrijeme u ovoj školi imali smo seminar koji su držali naši učenici. Ja sam bio jedan od predavača. Govorio sam o Travijati. Na seminaru je učestvovalo sedam škola koje su članice Gete instituta iz BiH. To su škole iz Livna, Zenice, Visokog, Bijeljine itd. To je bila kao svojevrsnna priprema za odlazak u jednu od opera. Poslije mjesec dana smo išli u Zagreb da gledamo Čarobnu frulu“
, navodi Šestak.

Opera nije samo za elitu


Zaslužan za poticanje ove neobične kulturne inspiracije je profesor njemačkog jezika Jasmin Mujkić.

„Nas interesuje nešto što nas ne ostavlja ravnodušnim. Pa ako uzmete bilo kakvu opersku priču, onda ćete vidjeti - to su toliko nabijeni likovi, toliko su pisci, toliko su kompozitori bili genijalni da ta eneregija koja se skupila u tim karakterima jednostavno baca iskru na svakog onog ko imalo ima spremnosti da se suoči sa time“
, kaže profesor Mujkić.

Azijada Mulalić izvodi ariju
Opera nije rezerevisana samo za elitu. Razbijajući predrasude, u ovaj oblik kulturnog izražavanja zaljubila se i učenica 2. razreda gimanzije Adna Ustavdić.

„Moram priznati da sam u početku bila puno skeptična kad je u pitanju opera, ali sam odlučila da ne slušam druge ljude, nego da sama sve to iskusim i da vidim zapravo kakav je sav taj doživljaj. I sad mi se stvarno sviđa, moram da priznam“
, kaže Adna Ustavdić.

U kabinetu njemačkog jezika djevojke i mladići sa profesorom gledaju najpoznatija operska ostvarenja. Komentarišu ih i čak pokušavaju otpjevati neke poznate arije.

Svakako najpoznatiji dio Mocartove opere Čarobna frula je arija Kraljice noći, njeni tovnovi su vrlo visoki, pa ih samo nekoliko sopranistica na svijetu može kvalitetno otpjevati. Bio je ovo izazov Azijadi Mulalić da uz klavirsku pratnju Elme Mujaković pokuša otpjevati baš tu ariju.

Ukoliko prihvatimo nametnute principe zabave, onda su djevojke i mladići iz naše priče totalno drukčiji od drugih. No, uz malo uloženog truda uspjeli su doći do velikog zadovoljstva.
XS
SM
MD
LG