Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gračanica za stabilnost i integraciju Srba


Gračanica uoči izbora sredinom novembra
Gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović izjavio je za RSE da će prioritet nove opštine biti normalizacija života srpske zajednice u centralnom delu Kosova. Opština Gračanica biće konstituisana u utorak.

Više posla, bolje usluge, lepši i uređeniji ambijent nisu obične novogodišnje želje Srba iz Gračanice i okolnih sela. To su ključna očekivanja od vlasti koje imaju odgovornost da od sela naprave opštinu.

Za Dragana Arsića je najvažnije da nove vlasti počnu da sređuju izgled Gračanice, te da prljave ulice, smeće i zapuštenost budu deo prošlosti.

“Konkretno od gradonačelnika očekujem da mnoge stvari postavi na svoje mesto, da se uredi kompletna infrastruktura, da parkinzi budu kako valja, da ne bude ovako pretrpano, da putevi budu bolji, da sve bude bolje, da sve funkcioniše i bude ok”, kaže on.

Dragan je sada stanovnik opštine Gračanica, koja je formirana na osnovu Plana Martija Ahtisarija i zakona Kosova. Na teritoriji opštine živi između 20.000 i 25.000 Srba i pripadnika drugih zajednica.

Neki od meštana očekuju konkretne korake od ulepšavanja javnog prostora do kvalitetnih usluga sve do zaposlenja. Jelena veruje da će i mladi dobiti šansu:

“Od nove opštine očekujem da će uraditi nešto bolje da se položaj srpskog naroda popravi s obzirom da je budući gradonačelnik okupio oko sebe neke mlade ljude. Svakako na njima leži veliki potencijal i svakako će biti bolje.”

I DALJE IMA PESIMISTA

Afrim Osmani se nada da će romskoj zajednici koja živi Gračanici i okolnim selima biti bolje.

“Naravno tu ulaze te ekstra privilegije koje će uživati te buduće decentralizovane opštine, očekujemo ekonomski razvitak sa tim privilegijama koje predstoje, očekujemo ekonomski razvitak pogotovu romske zajednice.

Ali ima i onih koji ne veruju da će Srbima biti bolje u novoj opštini. Milan Petrović iz Gračanice gubi svaku nadu.

“Konkretno posla neće biti, oni nemaju kapaciteta da nas zaposle, nemaju kapacitet da bilo šta urade. Ne očekujemo ni od srpske opštine. Nemam posla, živim privatno, nemam novac za izlaske, nizašta, tako sve najgore očekujem”,
objašnjava Petrović.

Odgovarajući na očekivanja i sumnje meštana gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović kaže da će nova opština biti mehanizam zaštite kosovskih Srba na centralnom Kosovu.

“Nadam se da ćemo taj mehanizam znati dobro da iskoristimo, moraju da budu sigurni da sam ja odlučan da taj mehanizam upotrebim u pravom smislu te reči u interesu Srba ali i ostalih zajednica koje žive na prostoru opštine Gračanica”, tvrdi Stojanović.

OTVORENI ZA SARADNJU

Stojanović dodaje da će svi imati ista prava i obaveze kako bi promenili izgubljen sistem društvenih vrednosti.

“Da živimo kao sav normalan svet, da putujemo, gradimo kuće, nove škole, idemo u pozorište, prisustvujemo sportskim događajima, sve ono što nismo imali 10 godina”, rekao je Stojanović.

Prema rečima Stojanovića narednih šest meseci troškove opštine će pokrivati USAID, dok su pripremljeni projekti za koje će se tražiti pomoć raznih zemalja i donatora.

Osim svog budžeta, opština je već dobila prvu novčanu podršku. Prošle nedelje je Vlada Albanije poklonila 400.000 evra Gačanici. To je saopšteno u Tirani tokom susreta delegacije Samostalne liberalne stranke, u kojoj je bio i Stojanović, sa premijerom Albanije Salji Berišom. Stojanović je pozvao i Beograd da pomogne srpskoj opštini.

“Naravno mi smo otvoreni. Projekte ćemo svakako poredočiti i Beogradu. To su projekti u vrednosti od oko 50 miliona evra na period od četiri godine. Imamo veliku i realnu šansu da uz pomoć donatora i dobro menadžiranje opštinske administracije za ulaganje u oblasti privatnog kapitala dođemo do situacije da za 4 godine nemamo nezaposlenog stanovnika i ja mogu dokazati uz pomoh brojki da se to može desiti.”

Nova opština znači ostanak i povratak Srba, kaže Stojanović i dodaje:

“Nadam se da ćemo u tome uspeti za dobrobit svih i da ćemo uspeti da izgradimo budućnost za našu decu jer subjekat cele priče je kosovski Srbin”.

Opština će biti konsituisana u utorak, simboličnim okupljanjem u jednom restoranu s obzirom da tek treba da počne izgradnja sedišta lokalne administracije. Nova opština će imati veća ovlasćenja i više slobode u planiranju razvoja i jačanju specifičnosti ove sredine.
XS
SM
MD
LG