Dostupni linkovi

Gračanica i kosovski izbori


Ilustrativna fotografija iz arhive: glasanje u Gračanici 2008.
Ilustrativna fotografija iz arhive: glasanje u Gračanici 2008.
Kampanja za lokalne izbore, koji će se održati 15. novembra, sve je aktuelnija u Gračanici, gde kandidati za lokalnu vlast poručuju da su ovo važni izbori za srpsku zajednicu zbog formiranja nove opštine.

Gračanica će nakon lokalnih izbora 15. novembra postati opština, u čijem sastavu biće i više okolnih sela. Birači će glasati za gradonačelnika i opštinske odbornike. Planom Martija Ahtisarija je predviđen niz dodatnih ovlašćenja koja će imati nove većinski srpske opštine.

Ali ovaj proces nije potpuno prihvaćen u srpskoj zajednici. I dok ima onih vide potrebu izlaska na izbore, drugi su protiv. Sonja Kitanović iz Gračanice kaže da će izaći na izbore.

“Izbori služe da se vidi, da se zna da i Srbi žive ovde, ako ne učestvuju znači da ih nema. Nadamo se bolje da bude sve po zakonu”.


Neki Srbi razmišljaju o izbornim ponudama. Penzioner iz Dobrotina koji je želeo da ostane anoniman sumnja u uspeh izbora i zato kaže da je najveći problem odlučiti kome dati glas.

“Činimo im uslugu ako ne izađemo. Trebamo da nađemo adekvatne ljude, koji znaju da vode politiku”.


Ima i onih koji neće na izbore. Ne želeći da javno govore o tome, oni ističu da im kosovski izbori neće doneti bolji život i podsećaju da je Beograd poručio kako nema uslova za izlazak Srba na izbore.

Bez obzira na takav stav Srbije, lokalni političari su već odlučili i krenuli u kampanju. Organizuju se skupovi i obilaze domaćinstva gde političari ubeđuju meštane o potrebi glasanja i predstavljaju svoje programe.

Stvoreni uslovi za izlazak

Šef poslaničkog kluba Samostalne liberalne stranke u Skupštini Kosova i kandidat za gradonačelnika Gračanice Bojan Stojanović izjavio je da izlaskom na izbore Srbi grade sebi budućnost na teritoriji na kojoj žive.

“Građani Gračanice moraju da izađu na izbore jer mora da prestane vreme virtuelnih svetova. Određena poruka iz Beograda misli se na statusna pitanja a mi mislimo o praktičnim stvarima. Međutim ne možete da se krijete 10 godina iza onog što nećete morate jasno da kažete šta hoćete. Mi moramo da prenesemo jasnu poruku da mi želimo ovde da ostanemo i da imamo najbolji način da se izborimo za sva prava i da napravimo sebi budućnost”, rekao je Stojanović.

Kandidat za gradonačelnika je i Momčilo Trajković, predsednik Srpskog pokreta otpora. On kaže da kao dugogodišnji političar smatra da su stvoreni uslovi za izlazak kosovskih Srba na izbore kako bi stvarali lokalnu samoupravu.

“Srbi prvi put imaju priliku da postanu političku subjekt. Kosovski Srbi su do sada čak i o svakodnevnom životu očekivali mnogo iz Beograda iz Srbije i na taj način indirektno ili direktno stavili svoju sudbinu u ruke onih koji ne žnaju šta se ovde dešava. Kad to kažem ja ne mislim da Srbi treba da se odreknu Srbije nego Srbi treba da rešavaju taj drugi nivo pitanja a to je realan život”,
kaže on.

Kandidati obećavaju bolje uslove života i razvoj nove opštine. Stojanović predstavlja biračima konkretan program za Gračanicu.

“Ono čime ćemo se mi baviti jeste poboljšanje uslova života standarda i kreiranje puta ka viziji bolje budućnosti Srba u opštini Gračanica. Mi smo to stavili u šest tačaka. Smanjenje nezaposlenosti, infrastruktura, vladavina prava, briga o starima, jačanje kulturnog identiteta i razvoj međunacionalnih odnosa i učešće žena i mladih u društvene tokove i posebna briga o deci”.


Trajković ima strategiju i kadrove koji će ‘doprineti razvoju Gračanice’.

“Opština Gračanica će biti proglašena ekološkom i agrarnom. To nam je temelj za dalji razvoj. Mi nemamo industiju, ali imamo zemlju seljake i poljoprivrednu proizovodnju,mi tu treba da pomognemo, šta su to kapaciteti koji će stimulisati veću proizvodnju i u tom smislu mi imamo projekat agro-Gračanica”
, ističe on.

Posle izbora, kako kažu neki od kandidata, najveći izazov biće osnivanje opštinske administracije, što počinje izgradnjom sedišta opštine pa sve do zapošljavanja ljudi.

Svi kandidati kažu da se oni ne bave statusom Kosova već životom na lokalnom nivou, što je ključno za ostanak i povratak Srba.
XS
SM
MD
LG