Dostupni linkovi

Građani Bosne i Hercegovine od 31. maja mogu u Grčku



Građani prije polaska trebaju provjeriti da li je došlo do izmjena jer Grčka svakih sedam dana revidira listu zemalja iz kojih je dozvoljen ulazak
Građani prije polaska trebaju provjeriti da li je došlo do izmjena jer Grčka svakih sedam dana revidira listu zemalja iz kojih je dozvoljen ulazak

Grčka od 31. maja zvanično otvara granice za građane Bosne i Hercegovine (BiH), objavila je na svom Facebook profila ambasadorica BiH u Grčkoj Milica Ristović-Krstić.

"Nakon svakodnevnih napora i angažmana zaposlenih u našoj Ambasadi u Atini, nadležni organi su konačno donijeli odluku o otvaranju granice, što je bilo najavljeno na sastanku sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom od stane premijera Grčke Kirijakosom Micotakisom", navelia je Ristović-Krstić.

Građani ipak trebaju provjeriti prije polaska na put da li je došlo do nekih izmjena jer se svakih sedam dana u Grčkoj revidira lista zemalja iz kojih je dozvoljen ulazak.

Putnici da bi ušli u Grčku morat će predočiti negativan rezultat molekularnog testa (PCR) na COVID-19 ili potvrdu o primljene dvije doze vakcine, ili dokaze da su prebolovali COVID prije više od dva, a manje od devet mjeseci.

Uslov za ulazak u Grčku je i popunjavanje formulara PLF (Passenger Locator Form) koji je dostupan na travel.gov.gr.

Bez obzira na posjedovanje ovih dokaza putnici mogu biti podvrgnuti testiranju prilikom ulaska u zemlju od strane nadležnih grčkih organa, upozoravaju iz Ambasade BiH u Grčkoj.

Zbog pandemije korona virusa građanima BiH ulazak i boravak u Grčku bio je dozvoljen samo u nužnim slučajevima (liječenja) ili poslovno, ali ne i turistički.

XS
SM
MD
LG