Dostupni linkovi

Protest Srba u Gračanici: 'Podrška braći sa severa Kosova'


Protest Srba u Gračanici
Protest Srba u Gračanici

U Gračanici kod Prištine je održan protestni skup u cilju podrške pripadnicima srpske zajednice na severu Koosva, te da se javno poruči da među Srbima sa severa i juga nema podele.

Gračanica je jedna od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra, gde vlast drži Srpska lista, vodeća partija kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

Gradonačelnica Ljiljana Šubarić je izjavila da Srbi južno podržavaju sunarodnike na severu i njihovo napuštanje kosovskih institucija, te dodala da ukoliko se nastavi "političko nasilje znaju šta im je činiti".

Protest Srba u Gračanici
Protest Srba u Gračanici

Nije precizirala ni na kakvo političko nasilje misli, niti kakve korake će Srbi južno preduzimati.

S druge strane, mnogi okupljeni na protestu, sa kojima je ekipa Radija Slobodna Evropa pokušala da razgovara, naveli su da ne mogu ništa da kažu jer ni sami ne znaju zašto su tu.

Protest Srba u Gračanici
Protest Srba u Gračanici

Radi se uglavnom o radnicima srpskih institucija na Kosovu, a njima je neretko "radna obaveza" da izađu na proteste zbog političke situacije ili da podrže Srpsku listu, vodeću srpsku političku partiju na Kosovu.

Takođe, za 23. novembar je zakazan protest žena u Severnoj Mitrovici, a predsednik Srpske liste Goran Rakić je najavio da će, nakon neuspelih pregovora o preregistraciji automobila, održavati "mirne i demokratske institucije u svim srpskim institucijama".

Srpska lista se početkom novembra povukla iz institucija na severu a isto su uradili zaposleni u Policiji i pravosuđu. Da bi se vratili, traže da Vlada Kosova pre svega suspenduje odluku o preregistraciji vozila sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

Te tablice Kosovo smatra nelegalnim.

Kosovski premijer je na zahtev SAD odložio sprovođenje druge faze plana o preregistraciji vozila na RKS (Republika Kosovo) tablice, prema kome vozačima sa srpskim tablicama treba da se naplaćuju novčane kazne od 150 eura.

Ovakav zahtev SAD je stigao nakon neuspelih razgovora u Briselu između premijera Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 21. novembra.

XS
SM
MD
LG