Dostupni linkovi

Žele li građani Srbije ponovo u vojsku?


Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin na vojnoj vežbi u novembru 2017.
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin na vojnoj vežbi u novembru 2017.

Mišljenja među građanima su podeljena, pokazuje naša anketa u Beogradu, oko poziva za dvosedmičnu vojnu obuku koje je Ministarstvo odbrane uputilo na adrese 600 muškaraca starijih od 30 godina koji nisu služili vojsku ili su služili civilni rok.

Ministarstvo je saopštilo da će se obuka odvijati u dva navrata po 15 dana ove i naredne godine. Rezervisti će prvo proći opštu a zatim i specijalističku obuku.

"Moje je mišljenje da to tako ne treba da se radi, da je to pogrešan način na koji se to radi, da je to po meni teranje na neku silu, ljudi u neki kalup, smatra Aleksandar iz Beograda, i dodaje:

"Možda nije situacija za to, nije vreme za to. Ja gledam sa svoje strane, znači, ja da moram da odsustvujem od nekog posla 30 dana, da li bi me taj posao čekao na kraju."

Boris Vidaković iz Srbobrana kaže:

"Ja mislim da je dobra ideja za one koji nisu služili, za ne daj bože, ako zatreba da se ognjište odbrani ili tako nešto. Ja sam služio, i znam kako je to, i tu se oblikuje čovek, od deteta do muškarca."

Dejan također podržava ovu akciju:

"Ja sam služio vojsku, što da ne? Pa nek' se nauče malo redu."

​Vladimir, pak, ne razume zašto je ova vojna obuka potrebna.

"Pa mislim da je glupo, pošto smo mi, ovaj, miroljubivi, nećemo nikog da napadamo, onda ne treba da... treba samo profesionalna vojska da bude.

Na pitanje šta misli o tome što se za vojnu obuku prijavio i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji također nije služio vojni rok iz zdravstvenih razloga, Vladimir kaže:

"Pa lepo od njega. Samo ću se nasmejati, nemam stvarno komentar, jer to je budalaština par excellance, to je, po meni, samo marketing, čist marketing, ništa više. Naravno, niti će otići, niti će išta biti od toga, to je samo marketing.

"Mislim da mu je to jako pametno, ispao bi glup samo."

XS
SM
MD
LG