Dostupni linkovi

Vojni sindikat traži smenu Vulina zbog najave da će na vojnu obuku


Aleksandar Vulin

Vojni sindikat Srbije zatražio je danas "hitnu" smenu ministra odbrane Aleksandra Vulina zbog, kako se navodi, nezakonite odluke da prođe obuku rezervnog sastava Vojske Srbije (VS).

Sindikat je u saopštenju pozvao Vladu Srbije da obavesti javnost o okolnostima i pravnom osnovu da Vulin prođe obuku i o tome ko će obavljati dužnost ministra odbrane tokom trajanja te obuke.

"Tražimo da se spreči nipodaštavanje i bruka Vojske Srbije kroz najgrublje kršenje zakona i zloupotrebu položaja ministra, kao i zloupotrebu vojske u političke svrhe. Vlada Srbije dužna je da pod hitno smeni aktuelnog ministra. Igranje ugledom VS opasan je presedan koji može imati direktne posledice po moral srpskih vojnika, čime se direktno podriva borbena gotovost", stoji u saopštenju.

Vojni sindikat je od Inspektorata odbrane zatražio da "hitno" izvrši vanredni inspekcijski nadzor u vojnoj zdravstvenoj ustanovi koja je obavila pregled ministra odbrane "radi utvrđivanja svih okolnosti i činjenica pod kojima je taj pregled vršen".

"Tražimo i da se izvrši vanredni inspekcijski nadzor u jedinici VS u kojoj se Vulin obučava i da se izda nalog da se sa tom nezakonitom aktivnošću odmah prestane", dodaje se u saopštenju.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je ranije danas da se dobrovoljno prijavio za 15-dnevnu vojnu obuku.

Vulin je gostujući na RTS-u rekao da će biti "jedan od rezervista koji će proći obuku koja traje 15 dana kada prođe medicinske preglede".

"Ako ja mogu da idem, zašto ne može i neko drugi", rekao je Vulin govoreći o pozivima za vojnu obuku poslatim ovih dana građanima koji nisu služili vojsku i dodao da "nema opravdanja da se ne služi svojoj zemlji".

XS
SM
MD
LG