Dostupni linkovi

Grčka ulaže protest Srbiji zbog pada ukrajinskog teretnog aviona


Mesto pada ukrajinskog aviona na severu Grčke, snimljeno dronom, 17. jula 2022.
Mesto pada ukrajinskog aviona na severu Grčke, snimljeno dronom, 17. jula 2022.

Grčka će uložiti protest Srbiji zbog toga što nije blagovremeno obaveštena o naoružanju u ukrajinskom avionu koji se u subotu uveče srušio u blizini grada Kavale na severu zemlje, saopštili su u ponedeljak diplomatski izvori.

Antonov An-12 koji je prevozio 11,5 tona naoružanja i vojne opreme proizvedenih u Srbiji, uključujući minobacače i granate za obuku, pao je u plamenu, eksplodirajući pri udaru u polja kukuruza u subotu veče oko 20 časova. Poginulo je osam ukrajinskih članova posade.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je 18. jula da pruža podršku grčkim vlastima da o svemu sprovedu detaljnu istragu i obaveste javnost.

U saopštenju se ponavlja da je Srbija u ovom slučaju dosledno poštovala međunarodno pravo i ispunila sve međunarodne obaveze.

"Organizacija leta, koji je imao rutu Niš, sa tehničkim sletanjima u Amanu, Rijadu, Ahmedabadu i krajnjom destinacijom Dakom, niti izbor kompanije za transport, nisu bile u nadležnosti Republike Srbije. Takođe, Republika Srbija nije nadležna za dozvole za prelet tuđih teritorija, jer je to suverena odluka svake države, kojima se operater u ovakim slučajevima obraća za preletnu dozvolu", navelo je ministarstvo u saopštenju.


Snimci sa mesta pada ukrajinskog aviona u Grčkoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Ranije je pilot ukrajinskog aviona prijavio problem sa motorom i dobio je dozvolu za prinudno sletanje u Kavalu, ali je signal aviona izgubljen ubrzo nakon poziva u 19.42.

Slike sa lica mesta prikazuju krhotine iz aviona, kojim je upravlja ukrajinska kargo avio-kompanija Meridian, razbacane po poljima.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je u nedelju ujutro da je naoružanje koje je avion prevozio, proizvela odbrambena industrija Srbije. Poleteo je u subotu u 18.40 GMT iz Niša u Srbiji, a kupac je bilo ministarstvo odbrane Bangladeša.

"Ambasador Grčke u Beogradu uskoro će izdati demarš da je Srbija prethodno trebalo da obavesti Grčku o prirodi tereta aviona", rekao je diplomatski izvor.

Grčke vlasti su ogradile lokaciju u subotu, a kasnije su zabranile kretanje u tom području, savetujući obližnjim stanovnicima da drže zatvorena vrata i prozore, dok vatrogasci sa specijalnom jedinicom za reagovanje na katastrofe istražuju područje.

Zvaničnik vatrogasne brigade rekao je u nedelju ujutro da bela prašina lebdi u vazduhu. Grčke vlasti su uveče saopštile da su testovi pokazali da supstance oslobođene u vazduhu nakon nesreće nisu toksične ili opasne po javno zdravlje.

Grčke opozicione stranke optužile su konzervativnu vladu da nije pružila informacije o teretu i pozvale je da dalje istraži incident.

Tužilac je pokrenuo istragu o nesreći.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG