Dostupni linkovi

Protiv govora mržnje njemačkim modelom ili ne


Okrugli sto o govoru mržnje u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu
Okrugli sto o govoru mržnje u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu

Zakon kojim bi se ovlastilo vlasnike društvenih mreža da specijaliziranim softverom uklanjaju govor mržnje – kao u Njemačkoj – loše je rješenje koje ugrožava slobodu izražavanja. Takve odluke može donositi samo sud, a borba protiv govora mržnje ne može biti samo vatrogasna mjera, nego promišljen sustav mjera donesen nakon ozbiljne rasprave.

To je reakcija Kuće ljudskih prava na najave da će se hrvatska Vlada pri donošenju najavljenog zakona protiv govora mržnje na društvenim mrežama osloniti upravo na takav model.

Programski direktor Kuće ljudskih prava Ivan Novosel na okruglom stolu na tu temu u Zagrebu podsjetio je da se u demokratskom društvu kakvo je hrvatsko prava mogu ograničiti samo sudskom odlukom, a da je sve drugo - klizanje u iliberalnu demokraciju.

"Ovo je 'flaster’ rješenje koje će napraviti infekciju, više štete nego koristi! Temeljni je zahtjev demokracije da se sloboda govora može ograničiti jedino od strane tijela javne vlasti, u ovom slučaju suda i ispitivanje toga se mora izvršavati u kontekstu. Ne možete automatski uklanjati sadržaj. Ono što kompanije rade kada gledaju je li neki sadržaj ilegalan ili ne je da koriste softverska rješenja. Sada mi recite - kako će softver prepoznati sarkazam ili bilo što drugo što spade u sferu humora", pita Novosel.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je najavila sankcije protiv petnaestak članova koji su u zatvorenim grupama na društvenim mrežama koristili formulacije da netko zaslužuje "metak u čelo" ili "leđno plivanje niz Savu" jer da je puno jeftinije, na što se odmah čulo da bi sankcioniranje takvih izjava bio - povratak verbalnog delikta.

Kakva je procedura?

Na novinarsko pitanje Novosel kaže kako to ne treba istog trena ukloniti, već prijaviti policiji, i da Državno odvjetništvo postupi po članku 325 Kaznenog zakonika – javno poticanje na nasilje i mržnju.

Visoki dužnosnici bi trebali jasno osuditi nasilje: Ivan Novosel
Visoki dužnosnici bi trebali jasno osuditi nasilje: Ivan Novosel

"Premijer Plenković i drugi visoki dužnosnici HDZ-a koji su ujedno i državni dužnosnici trebali bi unutar stranke jasno osuditi takvo ponašanje, ali i omogućiti uvjete da dođemo do brzog procesuiranja takvih slučajeva - ako policija i Državno odvjetništvo ocijene da ima osnova, odnosno da je došlo do kršenja zakona", predlaže Novosel.

Pomoćnica ministra pravosuđa za kazneno pravo Vedrana Šimundža Nikolić kazala je kako Hrvatske neće kopirati njemački model, nego da "filigranski bira" između njemačkih, francuskih i austrijskih rješenja. Za sada ona misli da micanje govora mržnje treba prepustiti društvenim mrežama, a ako to one ne rade, da treba slijediti ukor ili novčana kazna. Dakle, razmatra se opcija micanja sadržaja i bez sudske odluke.

"Ovisi kojeg i kakvog sadržaja. Dakle, dopušta se mogućnost da pod određenim kontrolnim mehanizmima i nadzorom, dakle pod određenim uvjetima i društvene mreže mogu to same odraditi, ali ne u svakom slučaju", kaže pomoćnica ministra.

Moguće rješenje

Programska voditeljica za Europu i središnju Aziju organizacije Article 19 Joanna Szymanska upozorila je da postojeća rješenja za brisanje govora mržnje s društvenih mreža nemaju transparentne kriterije, niti mogućnost žalbe. Rješenje je možda u stvaranju vijeća za društvene mreže.

"To bi bila samoregulatorna tijela za sadržaje na društvenim tijelima, kao što postoje samoregulatorna vijeća za medije. Tek smo počeli sa drugima na civilnoj sceni razgovarati o tome, ali vjerujemo da je to nešto važno što u budućnosti valja uvesti", kaže Joanna Szymanska.

Google, Facebook ili Twitter nisu obične kompanije: Christian Mihr
Google, Facebook ili Twitter nisu obične kompanije: Christian Mihr

Izvršni direktor za njemačku Reportera bez granica Christian Mihr također je upozorio da se postojećim lošim njemačkim rješenjem privatnim kompanijama daje ovlast da odlučuju što je protiv zakona, a što nije, što je opasno za slobodu medija. Međutim, upozorio je, Google, Facebook ili Twitter jesu privatne kompanije i takve trebaju i ostati, ali nisu obične kompanije.

"To su kompanije koje konstituiraju javnu sferu, a u vrlo autoritarnim okruženjima gdje je pristup medijima ograničen i gdje je na djelu prava cenzura, te kompanije su i jedina platforma koja konstituira tu javnu sferu", kaže Mihr.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG