Dostupni linkovi

Gordon: SAD snažno podržava Kosovo, Srbija treba da prihvati realnost


Filip Gordon i Atifete Jahjafa na konferenciji za novinare u Prištini, 9. jul 2012.
Filip Gordon i Atifete Jahjafa na konferenciji za novinare u Prištini, 9. jul 2012.
Srbija se treba suočiti sa novom realnošću demokratske i suverene države Kosovo, izjavio je u ponedeljak u Prištini pomoćnik američkog sekretara, Filip Gordon.

Nakon sastanka sa predsednicom Kosova, Atifetom Jahjaga, Gordon je kazao da je u Beogradu novoizabranom predsedniku Srbije, Tomislavu Nikoliću, još jednom preneo stav SAD da je Kosovo nezavisna država sa punim teritorijalnim integritetom.

“Imao sam priliku da u Beogradu prenesem američku poruku koju ću i ovde ponoviti, a ona je da će SAD nastaviti da snažno podržavaju suverenitet i integritet Kosova te da kakva god se vlada u Beogradu formirala, ona treba sprovoditi postignute sporazume tokom razgovora Kosova i Srbije”, kazao je Gordon.

“Mi potpuno podržavamo težnje Kosova za integracijom u EU, ali takođe i Srbije, međutim Srbija treba da se suoči sa realnošću demokratske i suverene države Kosovo”, rekao je on.

U ime predsednika Baracka Obame i sekretara Hilary Clinton, on je predsednici Kosova i kosovskom narodu čestitao na okončanju faze međunarodnog nadgledanja.

Istovremeno, Gordon je izrazio zadovoljstvo oko planova institucija za sever Kosova.

“Civilna kancelarija na severu Mitrovice će se ubrzo otvoriti i mislim da je ona za dobrobit građana kojima će služiti kako bi bili bliže kosovskim institucijama”, kazao je američki zvaničnik.

Gordon je tokom posete Prištini pružio direktnu podršku i predsednici Jahjaga.

“Pratili smo odluke Ustavnog suda i naš jedini komentar je da se odluka Suda mora u potpunosti poštovati”, kazao je Gordon komentarišući se na odluku Ustavnog suda Kosova da Jahjaga ima petogodišnji mandat.

Sa druge strane, predsednica Jahjaga je rekla da je Kosovo važan faktor stabilnosti i mira u regionu.

“Mi želimo dobrosusedske odnose sa svim našim susedima, uključujući i Srbiju, ali prihvatajući novu realnost”, kazala je ona.

“Podržali smo dijalog koji se odvijao u Briselu, a čiji je cilj bio olakšavanje života građana dve zemlje. Mi želimo i da postoji sprovođenje svih postignutih sporazuma kako bi nastavili dalje”, kazala je ona.

Jahjaga je ponovila da kada su opštine na severu u pitanju, neće biti podela, a ni specijalnog statusa. Ona je istakla da je Ahtisarijev plan jedino rešenje. I Jahjaga i Gordon su osudili ubistvo srpskog bračnog para kod Uroševca, ohrabrujući one koji su napustili zemlju da se vrate.
XS
SM
MD
LG