Dostupni linkovi

Agencija o srpskim funkcionerima sa Kosova: Treba navesti sve prihode


Goran Rakić
Goran Rakić

Agencija za sprečavanje korupcije Srbije navela je da je u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije propisano da se u izveštaju o imovini i prihodima navode svi prihodi.

Agencija je tako odgovorila na pitanje TV N1 da li su zvaničnici sa Kosova, koji rade u kosovskim institucijama, u obavezi da srpskoj Agenciji za sprečavanje korupcije prijavljuju prihode iz kosovskog sistema.

Ovo pitanje Agenciji postavljeno je povodom imovine ministra za zajednice i povratka u Vladi Kosova Gorana Rakića.

Isto pitanje Agenciji za sprečavanje korupcije Srbije postavio je u avgustu i Radio Slobodna Evropa (RSE), ali odgovor nismo dobili. Između ostalog RSE je pitao da li je moguće da funkcioneri koji obavljaju funkcije na Kosovu prijavljuju samo deo svoje imovine i prihoda Agenciji za borbu protiv korupcije u Srbiji?

Rakić srpskoj agenciji nije prijavio primanja koja ostvaruje u kosovskim institucijama, a kosovskoj nije prijavio da u okviru srpskog sistema obavlja još dve funkcije.

On je direktor Javnog komunalnog preduzeća u Severnoj Mitrovici “Standard”, te asistent u nastavi na Visokoj ekonomskoj školi strukovnih studija u Peći, koja funkcioniše u srpskom sistemu i koja je izmeštena u Leposaviću, opštini sa srpskom većinom na severu Kosova. Za ove dve pozicije Rakić je plaćen sa oko 92.000 dinara, odnosno oko 750 evra.

Nakon februarskih izbora ove godine, kada je premijer Kosova postao Aljbin (Albin) Kurti, Rakić je došao na čelo Ministarstva za zajednice i povratak. U prethodnoj vladi Avdulaha (Avdullah) Hotija bio je zamenik premijera. Za tu funkciju je u aprilu ove godine kosovskoj agenciji za borbu protiv korupcije prijavio prošlogodišnja primanja od oko 1.000 eura.

Agencija za sprečavanje korupcije Srbije je polovinom jula izrekla meru upozorenja Goranu Rakiću i još četvorici funkcionera zbog toga što nisu prijavljivali imovinu i prihode.

„Goranu Rakiću, direktoru JKP Standard Kosovska Mitrovica, Agencija je izrekla meru upozorenja zbog nepodnošenja izveštaja o imovini i prihodima u zakonom propisanom roku po imenovanju na navedenu javnu funkciju“, navela je Agencija na pitanje o postupku koji je pokrenula.

XS
SM
MD
LG