Dostupni linkovi

Rakić ponovo izabran za predsednika Srpske liste, Radoičić za potpredsednika


Goran Rakić, Milan Radoičić i Dalibor Jevtić, čelnici Srpske liste
Goran Rakić, Milan Radoičić i Dalibor Jevtić, čelnici Srpske liste

Goran Rakić je na izbornoj Skupštini u Severnoj Mitrovici, opštini sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova, ponovo izabran za predsednika Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba.

Na istoj izbornoj skupštini za potpredsednike Srpske liste su izabrani Milan Radoićić, Igor Simić i Dalibor Jevtić.

“Mandat predsednika i potpredsednka je, u skladu sa statutom Srpske liste, četiri godine”, saopšteno je iz ove stranke 20. jula.

Inače, jedan od zamenika Srpske liste, Milan Radoičić, se na Kosovo vratio marta ove godine, kada je ukinut nalog za njegovo hapšenje a koji izdat krajem 2018. godine zbog sumnje da je umešan u ubistvo srpskog političara sa severa Kosova, lidera opozicione Građanske inicijative Sloboda, demoratija, pravda (SDP) Olivera Ivanovića.

Atentat na Ivanovića je izvršen januara 2018. godine, kada je ubijen iz vatrenog oružja ispred stranačkih prostorija u Severnoj Mitrovici.

Da se Radoičić vratio na Kosovo, ranije je za Radio Slobodna Evropa potvrdio njegov advokat Živojin Jokanović.

U tri optužnice, koliko ih je do sada podiglo kosovsko tužilaštvo, Milan Radoičić se spominje kao jedan od “vođa kriminalne grupe”, koja je planirala ubistvo Ivanovića.

Radoičić se do ukidanja naloga za hapšenje nalazio u Srbiji, gde je redovno učestvovao na sastancima sa tamošnjim visokim zvaničnicima, pošto je par meseci nakon ubistva Ivanovića po prvi put izabran za potpredsednika Srpske liste.

Srpska lista je formirana 2013. godine uz podršku zvaničnog Beograda a danas drži vlast u centralnim i lokalnim institucijama na Kosovu.

Na poslednjim februarskim parlamentarnim izborima, Srpska lista je osvojila svih deset poslaničkih mesta u Skupštini Kosova, rezervisanih za srpsku zajednicu a u Vladi Kosova je dobila Ministarstvo za zajednice i povratak, na čijem je čelu Goran Rakić, predsednik Srpske liste.

Takođe, na čelu svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu su kadrovi Srpske liste.

XS
SM
MD
LG