Dostupni linkovi

Google: Milionska nagrada i esperanto


Ilustracija
Kompanija Google najavila je da će dati milion dolara hakerima koji pronađu greške u njihovom internetskom pregledniku Chrome.

U kompaniji su to nazvali "velikom prilikom za učenje", a njihovi radnici su predstavili tri načina na koji hakeri mogu osvojiti novac za pronalaženje propusta u njihovoj tehnologiji.

Glavnu nagradu od 60.000 dolara dobit će onaj koji pronađe propust koji jedino postoji u Chromeu, dok će 40.000 pripasti onome ko nađe bug koji postoji i u drugim programima.

Konačno, Google će dati 20.000 dolara utješne nagrade hakerima koji razotkriju bugove koji nisu specifični za Chrome, ali utječu na korisnike svih internetskih preglednika, prenijele su agencije.

"Mi ćemo dati više nagrada po kategorijama, do granice od milion dolara", rekli su iz Googlea. Ranije je i Facebook ponudio poticaje programerima koji im pomognu da otkriju bugove, nakon čega im je novac uplaćivao na kartice.

64. jezik na Google Translate

Međunarodni jezik esperanto dodan je od prošle sedmice usluzi "Google prevoditelj" (Google Translate) kao 64. jezik koji koristi ta usluga.

Esperanto je planski jezik i smatra se najmlađim živim jezikom i ove godine će 26. srpnja proslaviti 125. godišnjicu postojanja.

Esperantska Wikipedia ima više od 160.000 članaka što stavlja esperanto na 27. mjesto između 284 jezika koje Wikipedia koristi.

Bogatu originalnu književnost na esperantu dokumentira pak enciklopedija objavljena u New Yorku 2008. pod naslovom "Concise Encyclopedia of the original Literature of Esperanto".

Korišenje esperanta je u porastu, posebice u Aziji i Africi. Esperanto se tako sve više koristi u programima kineske televizije, a redovite emisije na esperantu imaju Vatikan i Kuba. Svjetski savez esperantista u savjetodavnim odnosima je s Ujedinjenim narodima i Vijećem Europe.
XS
SM
MD
LG