Dostupni linkovi

Ukidanje cenzure štetiće samom Google-u


Kineska Google stranica
Kineska Google stranica

Američki internet gigant Gugl (Google), saopštio je da će prekinuti cenzurisanje svoga internet sajta u Kini, što zahtevaju kineske vlasti, i da će preusmeriti promet svoje kineske stranice na stranicu u Hongkongu.

Peking je oštro odgovorio, ističući da je Gugl time prekršio pismeno obećanje da će poštovati kineske zakone.

Gugl će ponuditi necenzurisane sadržaje na pojednostavljenom kineskom jeziku, za korisnike na matičnoj teritoriji Kine. Honkong je kineska oblast sa posebnim statusom i ima liberalnije propise.

Gugl se od januara spori za kineskom vladom oko cenzure, i ovaj potez je usledio pošto dve strane nisu uspele da se usaglase. Američka kompanija tvrdi da je bila izložena sofisticiranom “sajber napadu” koje su organizovale kineske vlasti u cilju ulaska u e-mejlove aktivista za ljudska prava u Kini.

"Kineska vlada je bila kristalno jasna u našim razgovorima, da je autocenzura zakonska obaveza o kojoj se ne može pregovarati", navodi se na blogu Gugla.

U saopštenju se navodi da napadi hakera i nadzor koji su otkriveni, u kombinaciji s pokušajem ograničenja slobode govora preko interneta u Kini blokiranjem društvenih web stranica kao što su Fejsbuk (Facebook), Tviter (Twitter), Jutjub (YouTube) i drugih "doveli do zaključka da "ne možemo nastaviti cenzurisanje stranice google.cn".

Kina neće pognuti glavu

Na blogu se navodi da je novi pristup pružanja necenzurisanih rezultata pretraga na pojednostavljenom kineskom jeziku sa stranice google.com.hk, rešenje za izazove s kojima su suočeni, da je potpuno legalan način i da će znatno povećati pristup informacijama za ljude u Kini.

To znači teoretski da će građani Kine imati prilike da na Guglu vide sadržaje o teškom položaju disidenata i o situaciji na Tibetu. Međutim, pitanje je da li će to u praksi biti izvodljivo, ako vlasti u Pekingu odluče da blokiraju pristup web stranici iz Hongkonga.

Zapadne agencije javljaju danas iz Pekinga da su stranice sa ranije izostavljenim materijalom postavljene na novi web sajt, ali da se ne mogu otvoriti.

Neimenovani zvaničkik kineskog saveta za informisanje je u izjavi državnoj agenciji Ksin Hua, okvalifikovao potez Gugla kao “potpuno pogrešan”, odbacujući, kako je rekao, “nerazumne optužbe i postupke” američke kompanije.

Taj zvaničnik je istakao da je Gugl time prekrišio pismeno obećanje da će poštovati kineske zakone.

Viktor (Victor) Gao, direktor kineske asocijacije za međunarodne studije, smatra da potez Gugla može pogoršati situaciju.“Na kineskoj vladi je da odgovori, ali ja ne mislim da će se tek tako povući i pognuti glavu.”

Mogući gubici za Google

Ovaj spor može da dodatno pogorša već opterećene odnose SAD i Kine. Portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Kvin (Qin) Gang kazao je da slučaj Gugla neće uticati na odnose Pekinga i Vašingtona – osim ako ne bude “politizovan”.

To se može tumačiti i kao upozorenje Pekinga Vašingtonu da pitanje Gugla i cenzure ne pokreće na predstojećem sastanku u maju kineskih zvaničnika i američke državne sekretarke Hilari Klinton (Hillary Clinton) i ministra finansija Timoti Gajtnera (Timothy Geithner), u okviru obnovljene runde pregovora dve zemlje o ekonomskim pitanjima. Poslednji susret početkom godine je bio neuspešan, između ostalog i zbog spora oko sloboda na Internetu.

“Ne vidim kako će slučaj Gugla negativno uticati na imidž Kine u međunarodnoj zajednici, osim ako neko ne pokuša to da iskoristi za izmišljotine. Zapravo, ovo pitanje neće štetiti Kini, već Guglu”, ističe portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Kvin Gang.

Kompanija Gugl je saopštila da iz Kine ne povlači svoje operacije vezane za istraživanje i razvoj, kao i da će tamo zadržati i tim za prodaju.

Međutim, iako je njegova dosadašnja zarada u Kini iznosila svega između 300 – 600 miliona dolara godišnje u odnosu na 24 milijardi ukupne dobiti, ipak najveća zemlja sveta je i najbrže rastuće tržište. Stoga će, ukoliko se ne prevaziđe spor, gubitak Gugla biti osetan, uključujući i rizik da zaposlene u Kini preuzmu konkurentske firme.

Procenjuje se da će prazan prostor pokušati da iskoriste druge kompanije, pre svega Baidu, Tencent, kao i Majkrosoft (Microsoft).

*****
Pročitajte i ovo:
Google zaoštrio odnose SAD i Kine
Google napušta Kinu?

Obamina administracija razočarana odsustvom dogovora

Obamina administracija razočarana odsustvom dogovora

Obamina administracija "razočarana" je time što kompanija Google i kineska vlada nisu postigli sporazum koji bi omogućio da najveći svetski pretraživač deluje bez cenzure u Kini, izjavio je portparol američkog Veća za nacionalnu bezbednost Mike Hammer.

Bela kuća je informisana o odluci Googla da će prestati da cenzuriše rezultate pretraživanja u Kini, preusmeravajući promet sa svoje kineske stranice na onu "nefiltriranu" u Hong Kongu, rekao je Hammer.

"Mi smo ranije izrazili zabrinutost zbog tih pitanja direkto kineskoj vladi", izjavio je Hammer, a prenose američki mediji.

Predsednik Barack Obama i državni sekretarka Hillary Clinton naglasili su kineskim čelnicima da je SAD "predan internet slobodama i da se protivi cenzuri", dodao je Hammer.
XS
SM
MD
LG