Dostupni linkovi

Google uskoro uvodi internetske račune za djecu


Google uskoro planira uvesti internetske račune za djecu kako bi svoje usluge mogao ponuditi populaciji mlađoj od 13 godina. Novi bi sistem omogućio djeci pristup svim Googleovim servisima kroz račune koje bi postavljali i kontrolisali njihovi roditelji.

Pavni Diwanji, Googleova potpredsjednica inžinjerstva, koja je na čelu projekta, otkrila je planove u intervjuu za USA Today.

Diwanji je kazala da kompanija ima cilj modifikovati verzije namijenjene djeci do 13 godina. Google nije saopćio kada će biti puštene stranice namijenjene djeci.

"Veliki motiv unutar firme je to što svi uposlenici imaju djecu, tako da želimo da naše usluge budu zabavne i sigurne za njih", rekla je Diwanji.

Kao primjer, rekla je da dijete kada ukuca u pretragu riječ "voz" na modificiranoj verziji Googlea može dobiti povratne informacije o crtanom filmu Thomas the Tank Engine, a ne linkove za red vožnje i booking stranice.

Nova verzija će imati alat koji omogućavaju roditeljima upravljanje i praćenje koliko vremena njihova djeca provode online.

Planove kompanije može ograničiti američka organizacija za zaštitu djece na internetu (Coppa), koja određuje koji podaci mogu biti prikupljeni o djeci i kako se mogu koristiti. Kazne onima koji ignorišu ovu organizaciju su rigorozne.

XS
SM
MD
LG